Allmänning

Hur far man en SIP?

Hur får man en SIP?

Du kan också själv föreslå att du ska få en SIP. Ett sätt är att be någon som du har kontakt med inom skolan, sjukvården eller omsorgen om hjälp. Hen kan då antingen hjälpa dig att bjuda in till ett möte, eller hänvisa dig vidare till de som har ansvar för SIP i din kommun eller region.

Vem får SIP?

Vem kan kalla till ett SIP-möte? Personal inom socialtjänst och hälso- och sjukvård ska erbjuda en SIP när de bedömer att du behöver samordnade insatser. Arbetet med SIP kan starta först när du lämnat samtycke. Du själv och dina närstående kan också ta initiativ till en SIP.

Hur kalla till SIP?

Lagstiftningen pekar ut landstingets hälso- och sjukvård och socialtjänsten som de ska kalla till SIP vid behov. Ofta finns det många andra aktörer som ger insatser och är viktiga för bra vård och stöd. Dessa är viktiga i samverkansarbetet och kan bjudas in till att delta då SIP upprättas. Deras medverkan är frivillig.

När gör man SIP?

Syftet med en samordnad individuell plan (SIP) är att identifiera vilka behov den enskilde har, att tillse att hen får den hjälp hen är i behov av. En SIP ska upprättas när patienten är i behov av stöd från två eller flera huvudmän/aktörer.

Vem kan bjuda in till SIP?

Ovanstående parter har en skyldighet att delta i SIP när de blir kallade. I socialtjänsten samt hälso- och sjukvårdens skyldighet ingår att, tillsammans med den enskilde och eventuellt dennes närstående, identifiera vilka andra aktörer som kan vara viktiga att bjuda in till samverkan för att upprätta en SIP.

Vad är ett Sipmöte?

Möten där SIP upprättas kan variera både i längd och omfattning. Det kan vara allt ifrån korta möten med få deltagare till längre möten där fler deltar. Oavsett vilket så blir det ett bättre möte om det finns en god förplanering och någon som tar huvudansvar för att leda mötet.

Vad är en individuell plan be att få se på en sådan eller få berättat för dig hur den ser och hur arbetet kring den fungerar?

En individuell plan talar om vilken hjälp du ska få och hur du ska kunna leva den närmaste tiden. En individuell plan är ett sätt för dig att bestämma mer över ditt liv och din vardag. En individuell plan består av två delar. Dels skriver du eller någon annan ner vad du vill göra.

Vad är syftet med ett SIP möte?

SIP syftar till att skapa delaktighet och trygghet för individen. Den ska utgå från vad som är viktigt för individen och vara individens plan. Dokumentet ska innehålla vad individen kan göra själv, vad hen behöver hjälp och stöd med, vem som ansvarar för vad och kontaktuppgifter till ansvariga vårdgivare.

Vad är ett SIP möte skola?

Samordnad individuell plan, SIP, ska upprättas när någon, oavsett dennes ålder och problem, behöver insatser från socialtjänst och hälso- och sjukvård och insatserna behöver samordnas. SIP upprättas tillsammans med barnet själv och dennes vårdnadshavare.

Vad ska en individuell plan innehålla?

Den individuella planen ska beskriva beslutade och planerade insatser med kortsiktiga och långsiktiga mål. Önskemål från den enskilde är utgångspunkten för den individuella planen. En plan kan omfatta flera insatser och även redovisa åtgärder som vidtas av andra än kommunen eller landstinget.

Vad ska en SIP innehålla?

I en SIP ska det framgå: vilka insatser som behövs för att tillgodose individens behov. vilka insatser respektive huvudman ska ansvara för. vilka åtgärder som någon annan än kommunen eller regionen ska vidta.

Varför ska en SIP upprättas?

Lagar som reglerar SIP Planen ska upprättas när den enskilde har behov av insatser från både socialtjänsten och hälso- och sjukvården, förutsatt att planen behövs för att den enskilde ska få sina behov tillgodosedda och att den enskilde själv samtycker till planen.

Share this post