Innehållsförteckning
När föll Västrom respektive östrom?
Efter alla anfall och plundringar upphörde Västrom att finnas till år 476, när dess siste kejsare avsattes av sina soldater. Östrom, som kallades Bysans, var fortfarande starkt och enat. Västrom däremot delades upp i germanska kungariken som låg i ständiga krig med varandra.
Vem raserade Rom?
Även här var Mithrasmysteriet först, eftersom korset inte blev en kristen symbol förrän år 320. De första bilderna av den korsfäste Kristus skulle inte komma förrän på 400-talet. Då hade Mithras kult förbjudits och templen var raserade.
Vad hände efter Theodosius död 395 evt?
17 januari – Efter kejsar Theodosius I död delas Romarriket återigen i en västlig och en östlig halva, denna gång permanent. Östra delen får sitt centrum kring Konstantinopel under Arcadius, son till Theodosius I, och den västra delen får sitt centrum kring Rom under Honorius, Arcadius bror.
Vad hände år 1453?
Konstantinopels fall är den händelse år 1453, då det bysantinska rikets huvudstad Konstantinopel belägrades och erövrades av Osmanska riket under ledning av sultan Mehmet II. Staden Konstantinopel försvarades av kejsaren Konstantin XI Palaiologos men föll tisdagen den 29 maj 1453.
Vilka länder var stora kolonialmakter?
Men på 1600-talet började de engelska, holländska och franska ostindiska kompanierna att konkurrera med portugiserna. Under 1600- och 1700-talen skaffade sig allt fler europeiska stormakter kolonier i Asien, däribland Nederländerna, Spanien, Frankrike och England (senare Storbritannien).
Hur påverkade imperialismen Europa?
Imperialismens drivkrafter De europeiska stormakterna utvann bland annat råvaror från sina kolonier som utnyttjades i hemländernas industrier. Samtidigt skapade de erövrade områdena en ännu större marknad för kolonialmakternas handel. Men imperialismen hade också ofta politiska och kulturella motiv.
Hur länge överlevde östrom?
Östromerska riket, eller det bysantinska riket, uppstod genom romarrikets delning år 395 och varade i över tusen år fram till 1453 då Konstantinopel, som var dess huvudstad, erövrades av turkarna och införlivades i det Osmanska riket.
Vem styr i Rom?
Rom styrdes till en början av kungar, men i slutet av 500-talet f.Kr infördes republik. Makten låg då hos senaten som styrdes av två folkvalda konsuler. Det fanns också en folkförsamling, men den hade inte så stor makt.