Blogga

Vilka sjukdomar okar risken for demens?

Vilka sjukdomar ökar risken för demens?

Studier visar att riskfaktorerna för hjärtsjukdom och stroke, som fetma, högt blodtryck och diabetes, även påverkar din kognitiva hälsa negativt. Så ta hand om ditt hjärta, och din hjärna kommer att tacka dig. Akta huvudet! Att slå i huvudet ordentligt ökar risken för kognitiva besvär och demens.

Kan sorg utlösa demens?

En ny studie ledd av professor Miia Kivipelto visar på tydliga kopplingar mellan stress och hopplöshet redan i medelåldern och en dramatisk ökad risk att drabbas av demens. Hjärnforskare har länge misstänkt att det finns ett samband mellan demens och psykosociala faktorer som depression och långvarig negativ stress.

Vilka mediciner ökar risken för demens?

Protonpumpshämmare som Losec och Nexium misstänks öka risken att drabbas av Alzheimers sjukdom och demens. Forskare vid Karolinska institutet kan visa att läkemedlen effektivt blockerar det enda enzym som tillverkar acetylkolin i kroppen.

Hur ärftligt är demens?

Är demenssjukdomar ärftliga? Ja, till en viss del. Den näst största risken att drabbas är att demens har funnits inom familj och släkt. Den största riskfaktorn är hög ålder.

Varför blir dementa arga?

Symtomen är ofta en reaktion på en oförmåga att kunna bearbeta information och förmedla sig. Symtomen innebär ofta stort lidande för personen med demenssjukdom och kan även innebära svårigheter vid bemötande för anhöriga och vårdpersonal. Särskilt agitation och aggressivitet ställer stora krav på omhändertagandet.

Vad ska man göra för att undvika demens?

Många studier talar för att sociala kontakter, mental stimulering och fysisk aktivitet kan ha sådana positiva effekter. Det finns även ett visst vetenskapligt stöd för att Medelshavskost (med bl a olivolja, fisk och grönsaker) kan ha en skyddande effekt.

Vilken typ av läkemedelsbehandling är det vanligt att personer med demens får?

Hur patienten svarar på medicinerna hänger sannolikt samman med graden av så kallad kolinerg störning. Idag finns tre så kallade kolinesterashämmare som används vid mild till måttlig Alzheimers sjukdom: donezepil (Aricept), galantamin (Reminyl) och rivastagmin (Exelon).

Vilka symtom visar dementa?

Symtomen kommer smygande, i regel under en lång tid. Vanligt är att minnet börjar svikta; den drabbade glömmer allt oftare var han lägger ifrån sig saker och vad han gjort under dagen. Det kan bli svårt att planera och organisera sin vardag. Stresståligheten blir mindre när även tankeförmågan försämras.

Vilka symtom uppkommer i de olika stadierna av sjukdomen Alzheimer?

Symtomen vid Alzheimers sjukdom utvecklas långsamt….Det här är vanliga besvär vid Alzheimers sjukdom:

  • Du får problem med minnet och ditt språk påverkas.
  • Tänkandet och koncentrationen påverkas.
  • Tidsuppfattningen kan förändras.
  • Du kan känna dig orolig, nedstämd och få svårt att ta initiativ till att göra saker.

Share this post