Ny

Vilka gruvor finns i Sverige?

Vilka gruvor finns i Sverige?

Lista över gruvor i Sverige[redigera | redigera wikitext]

  • Adak koppargruva (stängd)
  • Aitik koppargruva.
  • Alsgruvan (nedlagd 1878, öppnad igen under första världskriget, definitivt nedlagd 1920)
  • Bersbo koppargruvor (stängda)
  • Bielkes gruva (stängd)
  • Bispbergs gruva (nedlagd)
  • Björkdal guldgruva.

Hur kan gruvdriften bli mer hållbar?

Processer för framställning av metall och mi- neral behöver bli än mer resurseffektiva och gruvnäringen behöver minska sina utsläpp av växthusgaser ytterligare. Återvinning och återutnyttjande är en av de mest energieffektiva åtgärderna som kan vid- tas för att minska gruv- och mineralnäringens påverkan på miljön.

Hur många gruvarbetare finns det i Sverige?

1998 uppskattade ILO att 36 miljoner arbetade inom gruvbranschen, varav sex miljoner i den informella sektorn. I dag beräknar FN-organet antalet gruvarbetare till 24 miljoner, men den siffran inkluderar både formella och informella anställningar.

Vilka metaller utvinns i Malmberget?

Gruvor i Sverige

Gruva Län Mineral
Aitik Norr-botten Guld, koppar, silver
Malmberget Norr-botten Järn
Kiirunavaara Norr-botten Järn
Leveäniemi Norr-botten Järn

Vilken är Sveriges största gruva?

Aitik, strax söder om Gällivare i Lappland, är Sveriges största koppardagbrott. Här bryts dygnet runt malmfyndigheter av kopparkis innehållandes koppar, guld och silver. Arbetet i Aitik sker med några av världens största maskiner.

Hur påverkar gruvdriften miljön?

Gruvor kan påverka miljön på olika sätt, främst genom utsläpp av metaller och andra ämnen till vatten, men även buller, vibrationer och damm vilket kan skapa olägenheter för närboende. En av de mest uppenbara effekterna är att gruvverksamhet tar mark i anspråk och förändrar landskapsbilden.

Vad skulle krävas för att göra gruvdrift och metall återvinning säkrare för den som arbetar med det?

Undersök vilka metaller som brukar finnas i dato- rer och mobiltelefoner och vad de är till för. Försök att hitta information om några platser och länder där dessa metaller utvinns, vilka bolag som utvin- ner dem, och vilken miljöpåverkan det innebär.

Hur stor del av Sveriges exportindustri står gruvindustrin för?

Sverige är ett av Europas viktigaste gruvländer. Tillsammans med stål- och metallverken utgör gruvnäringen en stor del av den svenska exportindustrin. Gruvnäringen är också Sveriges äldsta industriella verksamhet med anor ända från 1200-talet.

Hur många gruvor har Boliden?

Sedan produktionsstarten på 1920-talet har vi brutit malm i nära 30 gruvor. Idag består området av underjordsgruvorna Renström, Kristineberg och Kankberg.

Vad utvinns i Malmberget?

AB Gellivare Malmfält kom att äga järnmalmsfyndigheterna i såväl Malmberget som Luossavaara-Kiirunavaara. Under några år arbetade Bergman i ledningen för bolaget, samt inmutade andra malm- och mineralfyndigheter inom lappmarkerna.

Share this post