Innehållsförteckning
Vad är Kortikala symtom?
Kortikala symtom från dominant hemisfär (vanligen vänster sida): oförmåga att förstå eller uttrycka tal (afasi), oförmåga att göra praktiska saker (apraxi), oförmåga att tolka med sina sinnen (agnosi), oförmåga att räkna (akalkuli), oförmåga att läsa (alexi), oförmåga att skriva (agrafi).
Hur går det till när man får en stroke?
När orsaken till en stroke är en blodpropp behöver patienten få blodproppslösande medicin direkt i blodet med ett dropp sk trombolys. Det är en behandling som man måste få inom fyra till fem timmar efter att de första symtomen började. Behandlingen med propplösande medicin kan öka risken för hjärnblödning.
Hur diagnostiseras stroke?
Få diagnos vid stroke
- Kartläggning av sjukdomshistoria bland annat för att utesluta alternativa orsaker som epileptiskt anfall med förlamningssymptom eller migrän som ibland kan påminna om stroke.
- Kroppsundersökning.
- Blodprov.
- EKG.
- Datortomografi (skiktröntgen av hjärnan).
- Ultraljudsundersökning av halskärlen.
Kan man återhämta sig efter en stroke?
Följderna av en stroke varierar mycket, från svåra funktionsnedsättningar, både fysiska och kognitiva, till att känna sig helt återställd och kunna gå tillbaka till det liv som var innan. Det sistnämnda är inte särskilt vanligt kan Gunnel konstatera efter sin undersökning. Gunnel berättar om hur problemen ser ut.
Vad är Coiling?
Coiling är ett ingrepp som inte innebär stora ingrepp i vävnader för att komma åt varikocele – ett förstorat nätverk av vener i pungen – och görs vanligen på röntgenkliniker. Samtidigt som man med avancerad bildteknik ser vävnader och blodkärl för man genom ett stick i huden in en metallspiral i kärlen.
Vad är Storkärlssjukdom?
De vanligaste orsakerna är storkärlssjukdom som innebär åderförkalkning i halskärlen och att proppar därifrån följer med blodet och täpper till hjärnans kärl, småkärlssjukdom där proppbildningen uppstår lokalt i hjärnans blodkärl och kardiell emboli som orsakas av blodpropp från hjärtat.
Kan man se stroke på blodprov?
På sjukhuset undersöker läkarna om du fått en hjärnblödning eller en propp, lokaliserar var skadan sitter och vilka funktioner som påverkats. På sjukhuset gör läkarna flera undersökningar. Din sjukdomshistoria kartläggs och du eller en närstående får svara på frågor. Läkaren gör en kroppsundersökning och tar blodprov.