Allmänning

Vilka krav behover vara uppfyllda for att bli ett testamente ska bli giltigt?

Vilka krav behöver vara uppfyllda för att bli ett testamente ska bli giltigt?

Ett giltigt testamente:

  • Ska vara skriftligt.
  • Undertecknas av testator inför två närvarande vittnen.
  • Vittnen intygar sedan med sina underskrifter testatorns namnteckning samt att hen frivilligt upprättat testamentet, och att hen är vid sunt och fullt förstånd.

Vad händer om man inte skrivit ett testamente?

Om testamente saknas fördelas arvet efter den avlidne enligt lag och det blir då den avlidnes släktarvingar som ärver. Om den avlidne var gift, ärver dock efterlevande make i de fall då det inte finns några barn eller om det finns gemensamma barn.

När kan ett testamente ogiltigförklaras?

Grund för klander föreligger om något formkrav inte uppfyllts (testamenten ska vara upprättade i skriftlig form och undertecknade av testator och två vittnen, 10:1 ÄB), psykisk störning hos testator samt obehörig påverkan och motivvillfarelse, 13:1-3 ÄB.

Kan ett testamente vara handskrivet?

Sammanfattningsvis kan du skriva ett fullt giltigt testamente för hand – om du uppfyller de formkrav som finns, det vill säga att det görs skriftligen och bevittnas av två vittnen. Om du vill vara säker på att det skrivs på ett giltigt sätt är du välkommen att boka tid hos mig.

När är ett testamente ogiltigt?

Ett testamente kan bli ogiltigt om testatorn har blivit tvingad eller övertalad av annan att skriva testamente. Avgörande blir om någon annan missbrukat testatorns oförstånd, viljesvaghet eller beroendeställning (13 kap. 3 § första stycket ÄB).

Kan man ogiltigförklara ett testamente?

Klander av testamente För att göra gällande att ett testamente är ogiltigt kan du som arvinge klandra det inom sex månader från att du har blivit delgiven det i bestyrkt avskrift av testamentstagaren 14:4-5 ÄB. Talan väcks mot testamentstagare hos tingsrätten.

Vad är ett basbelopp juridik?

Basbeloppsregeln innebär att efterlevande make alltid har rätt att få ut egendom till ett värde av fyra gånger prisbasbeloppet, 3 kap. 1 § 2.st ärvdabalken. Prisbasbeloppet regleras i socialförsäkringsbalken och är 46 500 kr under 2019.

Hur utvecklades testamenten i Sverige?

Testamenten i Sverige Genom de medeltida landskapslagarna infördes i Sverige en begränsad testationsfrihet som sedan kom att utvecklas under stormaktstiden, främst genom 1686 års testamentsstadga.

Hur sker ändring av testamente?

Ändring av testamente sker enligt samma förfarande som inrättande av sådant. Det är alltid det senast skrivna testamentet som gäller, enligt lagen. Testamentstagaren kan vara fysisk eller juridisk person (exempelvis ett aktiebolag, staten, en kommun eller en stiftelse).

Hur ska testamentet förvaras?

Det finns inga tvingande krav på hur förvaring av ett testamente ska gå till. Eftersom ett testamente bara är giltigt i original är det dock mycket viktigt att det förvaras på säkert sätt. Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till.

Kan man förvara testamentet hemma?

Väljer man att ha testamentet hemma är det klokt att lägga det i ett kassaskåp eller annan brandsäker anordning som ingen obehörig har tillgång till. Ett ännu säkrare alternativ är att förvara testamentet i ett bankfack, som de anhöriga informeras om efter den avlidnes bortgång.

Share this post