Allmänning

Varfor finns mutbrott?

Varför finns mutbrott?

Mutbrott kan vara att någon person i tjänsten, för egen eller för någon annans vinning, får ekonomisk ersättning eller någon annan förmån av en person som vill få en fördel av något slag. Det är olagligt att både ge och ta emot mutor. Brottsrubriceringarna är givande respektive tagande av muta.

Vad är mutor och korruption?

Korruption – lagar och regler. Korruption är ett samlingsbegrepp för att ge och ta emot muta, trolöshet mot huvudman och att utnyttja sin ställning för att uppnå otillbörlig fördel för egen eller annans vinning.

När domare kan mutas?

Bestämmelserna om mutbrott återfinns i brottsbalken 10 kap. 5a-e §§ och innebär i huvudsak följande: 1. En anställd eller en uppdragstagare får inte ta emot, godta ett löfte om eller begära en otillbörlig belöning för utövningen av anställningen eller uppdraget (tagande av muta).

Vem förvaltar Näringslivskoden?

Institutet Mot Mutor arbetar bland annat med självreglering som ett verktyg för att bekämpa korruption i samhället. Vi förvaltar Näringslivskoden som ger ledning utifrån svensk mutlagstiftning.

Vad är en muta?

Muta – en otillbörlig förmån Förmåner kan bestå av pengar, saker, rabatter, resor, tjänster eller utmärkelser. Det är inte enbart förmånens ekonomiska värde som avgör om den räknas som en muta eller inte. För att en förmån ska räknas som en muta krävs bland annat att den är ”otillbörlig”.

Kan blåsten vara?

Blåssten bildas av små kristaller i urinblåsan som klumpar ihop sig till stenar. Du kan ha blåssten i flera år utan att märka det. Det är vanligare att få blåssten om du har svårt att tömma urinblåsan. Det kan till exempel vara om du har förstorad prostata, framfall eller om du använder kateter i urinblåsan.

Vad är den sk Näringslivskoden?

Näringslivskoden, vars nya namn är Kod mot korruption i näringslivet, började gälla 14 augusti 2020. Kodens regler kompletterar och förtydligar lagbestämmelserna om mutbrott och ställer framförallt upp en etisk standard för att förebygga korruption som sträcker sig längre än lagstiftningen.

Vad är grovt mutbrott?

Ett försök att ge eller få en muta är ett fullbordat brott oavsett om det lyckas eller inte. Den som blir erbjuden en muta måste aktivt säga nej för att undvika risken att begå ett brott. Straffet för mutbrott och trolöshet mot huvudman är böter eller fängelse i högst två år, vid grova brott upp till sex år.

Vad innebär en muta?

Vad säger lagen om mutor?

Brottet tagande av muta begås när du som anställd, uppdragstagare eller förtroendevald tar emot, begär eller inte tackar nej till en otillbörlig förmån för din tjänsteutövning eller ditt uppdrag. Detta gäller också om du tar emot en förmån för någon annan än dig själv.

När blir en gåva en muta?

Det finns inga exakta nivåer för vad som klassas som en muta. Det kan vara materiella förmåner som pengar, gåvor, resor eller rabatter. Det kan också vara löften om att gå före i ett kösystem eller bli positivt omnämnd i ett visst sammanhang.

Share this post