Blogga

Vad ar straffet om man anvander pepparspray?

Vad är straffet om man använder pepparspray?

Om man innehar pepparsprej utan att ha vapenlicens gör man sig skyldig till vapenbrott (9 kap. 1§). Straffen för vapenbrott är: – Vid ringa brott böter eller fängelse i högst sex månader.

Vad är värst tårgas eller pepparspray?

Pepparsprayens skador som kan uppstå på ögats bindehinna är väldigt lindriga och läker på 24 timmar enligt en finsk studie som gjorts. En annan viktig slutsats är hur pepparsprayen verkar jämfört med tårgas, pepparsprayen har visat sig ha en positiv effekt på påverkade människor då de varit immuna mot tårgas.

I vilka länder är pepparspray lagligt?

I flera länder är äkta pepparsprej laglig, som till exempel i USA och Tyskland. I svenska lagliga pepparsprejer finns det inget pepparextrakt. Istället används ofta ämnen som mentol för att ge samma effekt men utan att bryta mot den svenska vapenlagen.

Är det lagligt att använda pepparspray?

Pepparspray. Tårgas, pepparspray och liknande omfattas av vapenlagen. Därför behöver du tillstånd av polisen för att få ha sådana anordningar. Att införa dem i landet kräver införseltillstånd, som du ansöker om hos polisen.

Vad kan man använda istället för pepparspray?

I försvarssprayer för privatpersoner i Sverige används istället i allmänhet högkoncentrerad mentol som aktivt ämne i sprayvätskan, vilket är helt lagligt och licensfritt. I Sverige kallas produkterna i allmänhet för ”försvarsspray” istället för ”pepparspray”.

Kan man köpa tårgas?

I Sverige klassas tårgas och pepparspray som vapen och all handel och innehav av tårgas förbjuden. Polisen och Försvarsmakten är undantagna och inom Försvarsmakten används tårgas för att prova att skyddsmasker är rätt justerade och är täta.

Får man ha försvarsspray?

Är pepparspray lagligt i Finland?

Sen hösten köper finländarna försvarsspray som aldrig förr. Men polisen gillar inte sprayen. Vid sidan om pepparspray som kräver särskilt tillstånd finns det också liknande aerosoler som inte är tillståndspliktiga. En sådan är den försvarsspray som företaget Turvakerroin tillverkar i Eura sedan fem år tillbaka.

Är det olagligt att bära försvarsspray?

Share this post