Allmänning

Vad gor man om nan far en hjartattack?

Vad gör man om nån får en hjärtattack?

Ring genast 112 om någon har symtom på hjärtinfarkt. Det finns bra behandling om du får hjärtinfarkt och det går ofta att leva ett bra liv efteråt. Du kan minska risken för att få hjärtinfarkt genom att ha sunda levnadsvanor. Det är till exempel bra att vara fysiskt aktiv, äta hälsosam mat och sluta röka om du gör det.

Vad kan man få hjärtattack av?

Ju fler riskfaktorer, desto högre är risken. Varningslamporna lyser rött för rökning, bukfetma, högt blodtryck och diabetes. Manligt kön, infarkt i släkten och förhöjda blodfetter är andra väl kända riskfaktorer. Vår omgivning och våra vanor har också stor betydelse.

Kan ångest skada hjärtat?

Men om stressen blir kronisk, det vill säga om vi utsätts för stress under lång tid utan möjlighet till återhämtning, så kan stressen skada hjärtat och kärlen på olika sätt. Ett ständigt förhöjt blodtryck leder bland annat till att blodkärlen blir stela.

Vad gör du om du fått en hjärtinfarkt?

Behandling. Behandling. Om du fått en hjärtinfarkt behöver kranskärlet som har täppts till av en blodpropp öppnas så snabbt som möjligt så att blodet åter kan passera som det ska. Det görs vanligtvis med en så kallad akut ballongvidgning av kärlen och i vissa fall med ett blodproppslösande läkemedel.

Kan hjärtinfarkt vara livshotande?

Vid en hjärtinfarkt kan hjärtat skadas så att det inte klarar att arbeta lika bra som innan. Hjärtinfarkt kan vara livshotande och kräver omedelbar sjukhusvård. Ju tidigare du får vård, desto större är möjligheten att begränsa hjärtinfarktens utveckling.

Vilken del av rehabiliteringen efter hjärtinfarkt sker hemma?

En stor del av rehabiliteringen efter en hjärtinfarkt sker hemma. Din delaktighet i din närståendes återhämtning kan därför ha stor betydelse. Du kan be att få vara delaktig vid planering av rehabiliteringen redan under tiden på sjukhuset.

Share this post