Ny

Vad ar Calendula bra for?

Vad är Calendula bra för?

CALENDULA, RINGBLOMMA, POT MARIGOLD. Förutom att den är en prydnadsväxt har den också använts som medicinalväxt. Förr kunde man bota alla möjliga sjukdomar med extrakt från blomman. I dag används den i hudvård och ringblomman anses ha antiinflammatoriska och lugnande egenskaper.

Vad hjälper Ringblomssalva för?

Egenskaper – en uppmjukande verkan på torr och känslig hud. Det är bra att ha hemma en mjukgörande salva av ringblomma. Ringblomssalva används till händer, kropp, ansikte. Den reparerar och vårdar torr hud, torrsprickor och kan användas som läppbalsam.

Vilken ringblomma till salva?

Den ringblomma som vanligen används till ringblomsalva är den vanliga ringblomman, Calendula officinalis, gärna den dubbelblommande formen. Fröpåsar till denna finns hos de flesta som säljer frö, till exempel på märkena Weibulls, Nelsons och Hammenhögs.

Vad kan man använda ringblomma till?

Traditionellt så har man använt ringblommor för sina sårläkande och inflammationshämmande egenskaper. Detta gäller främst själva blommorna. Utdrag från blommorna används utvärtes för att läka hud- och läppsprickor och hjälper vid eksem, brännskador och mer svårläkta sår som liggsår och bensår.

Vad betyder Calendula?

Namnet på denna perenn härstammar från latinets ”kalandae” vilket betyder ”liten kalender” eller ”den första dagen i varje månad”, eftersom man trodde att den alltid blommade just på månadens första dag. Calendula har orangea eller guldiga blad och en stark, frisk doft.

Vad är Ringblomsolja bra för?

Oljan och salvan är strålande att använda som hudvård eftersom ringblomman innehåller ämnen som är antiinflammatoriska och antibakteriella. Använd oljan/salvan på torr hud, eksem, blöjutslag, insektsbett eller mindre sår. Den fungerar lugnande och helande.

Hur länge håller sig Ringblomsolja?

Sedan satte jag på ett lock utan att skruva åt det alltför hårt, de kan gärna sitta lite löst åtskruvat på burken. Till sist så är det bara att placera burken på en plats där det inte är för starkt solsken. Där ska burken stå i 2-3 veckor och en gång per dag behöver den skakas om eller röras om med en ren sked.

Hur gör man Ringblomsextrakt?

Shenet – Ringblomsextrakt. Metoden är modern men idén gammal – ringblommornas kronblad har använts länge för att ge färg, bland annat åt smör. Koldioxidextraheras ur ringblomma: Gasen koldioxid görs flytande genom tryck och löser ut växtens fettlösliga ämnen på ett skonsamt sätt.

Är Ringblomman?

Ringblomma är en ettårig växt som främst odlas för sina blommor, dels för de är dekorativa, dels för att de kan användas i exempelvis salvor och i matlagning, inte så mycket som krydda eftersom smaken är obetydlig (en aning bitter och salt) utan mer för dekorativa syften.

Share this post