Allmänning

Nar har cyklisten vajningsplikt mot dig?

När har cyklisten väjningsplikt mot dig?

Cyklister och förare av moped klass II som kommer från en cykelbana har väjningsplikt när de korsar en väg. Det gäller även om det finns en obevakad cykelpassage. Det finns även bevakade cykelpassager. Vid bevakade cykelpassager regleras trafiken av trafiksignaler eller av polis.

Vilka räknas som gångtrafikanter?

Du som promenerar är gående. Men också andra trafikanter betraktas som gående, till exempel de som åker spark, rullskidor och rullskridskor. Trafikreglerna gäller för alla trafikanter. Det finns inga generella regler för vilken sida du som är gående ska använda på en gångbana eller gångväg.

Vad gäller cykel övergångsställe?

Övergångsställe. Det är inte förbjudet för dig som cyklar att korsa en väg på ett övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är därför olämpligt att cykla där. Om du kliver av cykeln och leder den gäller samma regler som för gående.

Har cyklist företräde vid övergångsställe?

För rondeller eller korsningar med obevakade cykelöverfarter gäller för bilister att de har väjningsplikt gentemot cyklister och mopedister (klass 2) som är ute på eller just ska ut på cykelöverfarten. Dessa är oftast bara utmärkta med streckade linjer i körbanan.

Hur går man på en cykelbana?

Sedan 2018 är det reglerat att gångtrafikanten på en gemensam gång- och cykelbana ska hålla till vänster om det är möjligt. Gående som använder vägrenen eller körbanan ska om möjligt ska gå längst till vänster i färdriktningen. Cyklister och mopedförare ska hålla till höger i färdriktningen.

Vad räknas som gång- och cykelbana?

Gång- och cykelbanor – en gemensam väg för gående och cyklister som är delad i två olika banor, den ena för gående och den andra för cyklister. Delningen anges genom vägmarkering, skiljeremsa eller liknande. Symbolernas placering på märket anger vilken del av banan som är avsedd för gående respektive cyklister.

Vad ska man göra när en synskadad ska gå över vägen?

När du släpper över en synskadad vid övergångsställe

  1. Stanna med god marginal till övergångsstället.
  2. Vad mycket försiktig med ljud – varva inte motorn och tuta bara i nödfall.
  3. Kör inte vidare så fort den synskadade är borta från ditt körfält, utan vänta tills personen är helt över vägen.

Share this post