Frågor

Vilket hall ar bast att kora Vildmarksvagen?

Vilket håll är bäst att köra Vildmarksvägen?

Vilket håll ska man åka Vildmarksvägen? Vildmarksvägen börjar i söder vid E45 i Strömsund och i norr i Vilhelmina. Vilket varv man väljer att ta är egentligen inte viktigt, men när folk ber om tips i Facebookgrupper brukar en majoritet förorda att ta vägen medurs.

Vad får man inte missa på Vildmarksvägen?

Det finns ett antal sjävlklara stopp längs Vildmarksvägen som man inte får missa. I Frostviken finner man Korallgrottan, Sveriges längsta grotta, ett av Sveriges högsta vattenfall och längsta ravin, Hällingsåfallet. Stekenjokkplatån 879 m.

Hur många dagar Vildmarksvägen?

Här finns blå sjöar med fint fiske, gott om vandringsleder varav en del går förbi övernattningsstugor, vattenfall, samevisten, grottor och – så klart – kalfjället. Enligt turistbyrån i Vilhelmina är 3-5 dagar lagom för att ta sig runt Vildmarksvägen.

Var börjar och slutar Vildmarksvägen?

Karta över fågelskyddsområde och stop och stanna! Vildmarksvägen är Sveriges högsta asfalterade väg och går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Jämtland. Hela Vildmarksvägen runt är ett oförglömligt fjälläventyr på 500 kilometer. I söder börjar vägen vid E45 i Strömsund och i norr i Vilhelmina.

När öppnar Vildmarksvägen 2022?

Vägen är öppen mellan 6 juni till 15 oktober Från 6 juni till 15 oktober är det möjligt att köra hela Vildmarksvägen, men ofta öppnar vägen redan i slutet av maj.

När öppnar Stekenjokkvägen 2022?

Den 6 juni öppnar vägen över Stekenjokk och efter förra årets besöksrekord som stundtals resulterade i trafikkaos och stressade renar har länsstyrelsen på Västerbottensidan infört ett förbud mot att stanna längs vägen.

Vad ska man se på Vildmarksvägen?

Fler ställen att stanna vid längs Vildmarksvägen Korallgrottan i Frostviken, Sveriges längsta grotta. Stora Blåsjön, by/småort med möjlighet till aktiviteter som jakt, fiske och guidade turer. Fatmomakke kyrkstad/by, även det en kyrkstad liknande Ankarede. Saxnäs, by/småort, här finns bl.

När är bästa tiden att åka Vildmarksvägen?

Vår / vårvinter. De månader som man i södra Sverige kallar vår, mars, april och maj är ju här uppe det som kallas vårvinter. Då ligger snön fortfarande i riktigt mängd, Vildmarksvägen är inte plogad än och det är fortfarande skoter och skidor som gäller som färdmedel. I maj-juni får dessutom renarna sina kalvar.

När stänger Vildmarksvägen 2021?

Vägen är öppen mellan 6 juni till 15 oktober Under vinterhalvåret ligger snön djup på kalfjället. Då är vägen stängd. Från 6 juni till 15 oktober är det möjligt att köra hela Vildmarksvägen, men ofta öppnar vägen redan i slutet av maj.

Var stängs Vildmarksvägen?

Från den 15 oktober vinterstängs vägen från Saxån och från den 15 december stängs den från Klimpfjäll. Som slutpunkt för vintern i Stekenjokk har Trafikverket satt den 6 juni 2021. På självaste nationaldagen är det alltså dags att väcka Vildmarksvägen ur sina dvala.

Kan man åka med husvagn på Vildmarksvägen?

En av de vackraste vägsträckorna i Sverige är Vildmarksvägen, den tar dig över Stekenjokks-platån mellan Lappland och Jämtland och är 50 mil lång från start till mål. Att få uppleva Vildmarksvägen med husvagn är något alldeles magiskt.

Varför plogas Vildmarksvägen?

I år är snön djupare än på många decennier. – Ja, på vissa håll där det varit mycket snödrev är det 6-7 meters snödjup. Och hårda vindar har packat snön så att den stenhård, säger Bertil Fjellström. Så i år startade plogningen en vecka tidigare för att hinna öppna Vildmarksvägen tills i början av juni.

Share this post