Rekommendationer

Finns det bast fore datum pa bilbarnstolar?

Finns det bäst före datum på bilbarnstolar?

Det ska finnas en datummärkning instansad i plasten på stolen eller på en etikett, antingen baktill eller under. Märkningen avser år och månad, och är utformad på detta sätt: Ex. 10 (årtal) och så en pil till en ring med 02 (månad). Rekommenderad livslängd på en bilbarnstol är ca tio år.

Kan man se om en bilbarnstol är krockad?

Att en bilbarnstol har skadats vid en kollision går inte alltid att se med blotta ögat. Just därför är det så farligt att köpa begagnade bilbarnstolar av människor du inte känner.

Hur åker barnet säkrast framåtvänt efter 4 5 års ålder?

Bakåtvänt är bäst Till cirka fyra års ålder färdas barnet säkrast bakåtvänt. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafterna och skyddar barnets känsliga huvud och hals. Små barn som åker i framåtvända barnstolar löper fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar.

Hur länge håller bältesstol?

Bilbarnstolar på marknaden idag kan generellt sett sägas ha en livslängd på cirka tio år, räknat från inköpsdagen. Stolen åldras inte av att eventuellt stå på ett lager.

När får man ha framåtvänd bilbarnstol?

Enligt UN R129 (i-Size) måste barn sitta bakåtvänt tills de är minst 15 månader, men vi på BeSafe tycker detta är alldeles för tidigt att vända dem framåt och rekommenderar istället att barn bör sitta bakåtvänt upp till minst 4 års ålder, gärna längre.

När ska barn sitta framåtvända i bilen?

Barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt, gärna till 5-års ålder. Tidigast vid 4-års ålder bör man vända till framåtvänt åkande. Nacken och musklerna runt den, är ännu inte så stabila att de orkar hålla emot vid en eventuell kollision eller häftig inbromsning.

När börjar barn vända sig?

6-12 månader Mellan 6 och 8 månaders ålder är det inte ovanligt att barnet kan sitta en stund själv, utan stöd. Vissa barn börjar förflytta sig, det kan till exempel vara genom att åla, hasa på rumpan eller försöka komma upp i krypposition. Vissa barn börjar dock aldrig krypa.

Share this post