Populära

Hur lang tid tog det att bygga Hogakustenbron?

Hur lång tid tog det att bygga Högakustenbron?

Precis som Golden Gate är HögaKustenbron en hängbro: brobanan bärs upp av kablar. Arbetet med bron inleddes 1993 genom sprängning för att grundlägga landfästen och grundläggning av pyloner. Man schaktade sig ner till rent berg, som armerades. Detta arbete tog sig ner 37 meter ner i urberget och pågick i sex månader.

Vilken bro är längst i Sverige?

Öresundsbron är dock ensam som Sveriges högsta bro om man räknar den totala höjden, det vill säga höjden av de högsta pylonerna, vilka når 203,5 meter över havet.

Var börjar och slutar Höga kusten?

Höga Kusten är ett område som sträcker sig över kommunerna Härnösand, Kramfors och Örnsköldsvik, men vi listar även intressanta platser i närområdet, till exempel i Sollefteå och Sundsvall. För att läsa mer om respektive sevärdhet / område, använd menyerna på denna sida för att klicka dig vidare.

Hur hög är Höga kusten?

Högsta berget i Höga Kusten är Nävernäsan som är över 500 m. ö. h. och ligger i Sollefteå kommun..

Var ligger Högakustenbron?

ÅngermanlandHögakustenbron / Plats

Vilken konstruktion har Högakustenbron?

Högakustenbron är byggd med den berömda Golden Gate-bron i San Fransisco som förlaga. Konstruktionen är densamma, det vill säga att brobanan bärs upp av kablar. Arkitekten heter Mats Edblom.

Vilken bro är längst i Europa?

Vasco da Gama-bron (Portugal) Motorvägsbro över floden Targus nära Lissabon. Europas längsta bro.

Vilken är den högsta bron?

Millaubron var när den byggdes världens högsta vägbro, vad avser den totala konstruktionshöjden där en av pylonerna är 343 meter hög, och världens näst högsta bro, vad avser höjd över marken nedanför med som mest 270 meter.

Var sträcker sig Höga kusten?

Världsarvet Höga Kusten sträcker sig från Högakustenbron i söder till Skagsudde i norr. Ett världsarv är en kultur- eller naturmiljö som anses så unik och värdefull att det är en angelägenhet för hela mänskligheten att bevara den.

Hur långt sträcker sig Höga kusten?

Den 13 mil långa Höga Kusten-leden sträcker sig genom hela världsarvet med samma namn, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr.

Över vilket vatten går Högakustenbron?

ÅngermanälvenHögakustenbron / Vatten

Högakustenbron invigdes 1997 och är med sina 1 800 meter en av världens längsta hängbroar. Bron kopplar samman E4:an mellan Kramfors och Härnösands kommuner över Ångermanälven. Bron var Sveriges högsta byggnadsverk fram till dess att Öresundsbron byggdes.

Share this post