Frågor

Ar det svart att bli kriminaltekniker?

Är det svårt att bli kriminaltekniker?

NFC, nationellt forensiskt centrum, erbjuder en ettårig kriminalteknisk grundutbildning där medarbetare inom Polismyndigheten utbildas till kriminaltekniker. För att bli antagen till kriminalteknisk grundutbildning krävs att du har en anställning vid en regional forensisk sektion inom Polismyndigheten.

Vilken linje ska jag gå för att bli kriminaltekniker?

Ibland får vi frågor om en utbildning vid Kriminologiprogrammet gör att man kan arbeta som till exempel polis eller kriminaltekniker. Utbildningen gör att du kan arbeta vid Polismyndigheten men inte som polis utan som till exempel utredare eller analytiker.

Måste man gå Polishögskolan för att bli utredare?

En förutsättning för att kunna bli utredare av grova brott är antingen genomgången utbildning på Polishögskolan, eller en akademisk examen.

Hur mycket tjänar en analytiker?

Marknadslönen 2022 för marknadsanalytiker ligger mellan 41 000 och 55 000 kronor per månad. Samlar in, bearbetar och analyserar information och data om marknader. Gör prognoser inför framtiden gällande nya och befintliga marknader.

Vad tjänar en analytiker hos polisen?

Lönestatistik för civil brottsutredare, polisen i olika regioner i Sverige

Region Medellön 2020
Stockholm 39400
Östra Mellansverige 35600
Småland med öarna 35700
Sydsverige 35900

Vad är skillnaden mellan kriminolog och kriminaltekniker?

Kriminaltekniker undersöker och analyserar vissa spår själva, medan en del sänds vidare till speciella laboratorium. Kriminalinspektör löser brott. Vanligtvis utbildar man sig till polis först och söker sedan interna utbildningar för att kunna på sikt bli kriminalinspektör.

För att bli antagen till kriminalteknisk grundutbildning krävs att du har en anställning vid en regional forensisk sektion inom Polismyndigheten. Det är den enskilda forensiska sektionen som utifrån behov beslutar om ifall en medarbetare ska få genomgå kriminalteknisk grundutbildning.

Hur mycket får man i lön som kriminaltekniker?

36 800 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Share this post