Allmänning

Vem tog livet av sig Dumpen?

Vem tog livet av sig Dumpen?

43-åriga Lindas sambo hängdes ut som pedofil på sajten Dumpen. En månad senare tog han sitt liv. Linda kommer aldrig att glömma sambons blick efter ett telefonsamtal med sajtens ansvarige utgivare. – Det var dödsstöten.

Hur tog Jasmine sitt liv?

Jasmine Bergström, 13, tog sitt liv i juli. Hon var inlåst på SiS-hem, statliga ungdomshem skapade för 15-17-åringar med allvarlig kriminalitet och drogproblem. Själv var hon ett barn med ADHD och svår uppväxt. Vår granskning avslöjar att barn med svåra psykiska problem förvaras på SiS-hem.

Vad är Dumpen se?

Dumpen är en sajt, som drivs av Sara Nilsson och Patrik Sjöberg (ja, höjdhopparen). Deras stora grej är att utge sig för att vara barn, sexchatta med vuxna män och sedan stämma träff med dessa män. Väl på plats blir männen filmade och exponerade på internet.

Vilka placeras på SiS?

Ungdomarnas problem Det är när sådana insatser inte fungerar som socialtjänsten ansöker om en placering hos SiS. Det är ungdomar med mycket svåra problem som får vård hos oss. Utagerande beteende, våld, missbruk och kriminellt beteende är vanliga orsaker till placering.

Vad är skillnad på HVB och SiS?

Hem för vård eller boende[redigera | redigera wikitext] En särskild form av HVB är de av staten, genom Statens Institutionsstyrelse (SiS), drivna särskilda ungdomshemmen som skiljer sig från övriga HVB genom att de har särskilda befogenheter vad gäller tvångsmedel och att de till del finansieras genom statskassan.

Vad är skillnaden på SiS och LVU?

Drygt 1 000 av dem kommer till SiS. Förra året var medelåldern för ungdomarna hos oss cirka 16 år. Majoriteten av ungdomarna som blir placerade på något av våra särskilda ungdomshem är omhändertagna enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga).

Varför hamnar man på HVB-hem?

HVB står för Hem för Vård eller boende och kallas oftast HVB-hem. För unga är det ett behandlingshem som ska hjälpa dem att komma vidare i livet när hemförhållandena är alltför svåra, eller så handlar det om, som man säger, ”ungdomar på glid”.

Finns ungdomsfängelse?

Ungdomsfängelse var i Sverige en form av fängelse för ungdomar som numera är avskaffad. Strafformen utdömdes första gången 1938, och benämningen avskaffades officiellt 1979. Idag finns andra särskilda påföljder för ungdomar såsom ungdomsvård, sluten ungdomsvård och ungdomstjänst inom SiS bedrivs den behandlingen.

När hamnar man på SiS?

Vad är sluten ungdomsvård? Den som döms till sluten ungdomsvård har begått ett brott men är så ung att man inte kan bli dömd till fängelse. Ungdomar som döms till sluten ungdomsvård kommer till ett av SiS särskilda ungdomshem. Där får de vård och behandling som ska hjälpa dem så att de inte fortsätter att begå brott.

Varför placeras barn på HVB-hem?

Syftet med placeringen är att under trygga former träna och förbereda barnet eller den unge för ett vuxenliv i ett eget boende.

Vem placeras på HVB-hem?

Barn och unga som behöver vård utanför det egna hemmet kan placeras på HVB enligt socialtjänstlagen efter beslut av socialnämnden eller enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, efter beslut av Förvaltningsrätten.

Share this post