Rekommendationer

Ar D-vitamin bra for psyket?

Är D-vitamin bra för psyket?

D-vitaminbrist och låga D-vitaminnivåer har tidigare kopplats ihop med psykisk sjukdom som depression och psykossjukdom. Forskargruppen som presenterar de nu aktuella rönen har i tidigare studier andra studier visat att ökad inflammation i kroppen kan vara en bidragande faktor till depression och suicidalitet.

Kan D-vitamin hjälpa mot depression?

Forskarna drar slutsatsen att det inte är meningsfullt att ta D-vitamintillskott som skydd mot depression (även om det fortfarande kan finnas andra medicinska motiv). De skriver i studien att de tidigare observerade sambanden mellan låga D-vitaminhalter och depression sannolikt inte är ett direkt orsakssamband.

Vilka vitaminer är bra mot depression?

Under de senaste åren har vitamin B12 och folat (folsyra) uppmärksammats i många sammanhang. Folatbrist har mest varit i fokus när det gäller fosterskador, men nu har det visat sig att ett fullgott intag av vitaminer även har betydelse vid behandling av depression.

Är det farligt att ta för mycket D-vitamin?

Liten risk att överdosera Johan Malm menar att det finns en överdriven rädsla för överdosering av D-vitamin. Det är helt omöjligt att bli D-vitaminförgiftad genom vanlig mat eller av att sola för mycket. – Med kosttillskott finns det en liten risk – men då ska man äta väldigt stora mängder under lång tid, säger han.

Kan vitaminbrist orsaka depression?

Lättretlighet och depression B-vitaminer behövs för att cellerna i hjärnan ska fungera normalt. Brist på i synnerhet folat kan därför bidra till att du känner dig nedstämd och lättirriterad. Ibland kan bristen till och med leda till att man utvecklar en depression.

Vad ska man äta om man har D-vitaminbrist?

D-vitamin i mat får vi främst i oss från fet fisk. Till exempel innehåller lax, sill och makrill mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin.

Vilka sjukdomar kan uppstå om man får vitaminbrist?

Många olika sjukdomar Numera finns det också forskning som tyder på att D-vitaminbrist kan bidra till en mängd andra sjukdomar. Kopplingar har hittats till flera olika cancerformer, där de mest intressanta är bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och äggstockscancer.

Share this post