Allmänning

Vilken svensk kommun ar minst till ytan?

Vilken svensk kommun är minst till ytan?

Sundbyberg: minst till ytan Längst ner i listan av de 290 kommuner som finns i Sverige ligger Sundbybergs kommun i Uppland som omfattar endast 8,79 km².

Vilken är den minsta staden?

Hum är med sina 30 invånare den minsta staden i världen och ligger i hjärtat av Istrien. Den ligger i kommunen Buzet 14 km från orten Bizet.

Hur stora är Sveriges städer?

De 3 största städerna i Sverige är Stockholm, Göteborg och Malmö. Därefter kommer Uppsala, Linköping och Örebro, följt av Västerås, Helsingborg och Norrköping. Folkmängden i Stockholm som toppar listar ligger kring en miljon invånare medan Södertälje som har plats 18 i listan har knappt 100.000 invånare (2019).

Vilken kommun är fattigast i Sverige?

Laxå är Sveriges fattigaste kommun. Som enda kommun i Sverige har de större skulder än tillgångar. Trots att de har ägnat sig åt kostnadsbesparingar i 20 år.

Vad räknas som medelstor stad?

Medelstor stad 15 000-37 499 200-300 invånare 12-15 kommersiella verksamheter 33 per 7 500 inv.

Vad är en mellanstor stad?

Vidare använder man större stad om kommun med 50 000-200 000 invånare samt en tätortsgrad överstigande 70 procent, och som således inte är storstad, förortskommun eller pendlingskommun. 31 kommuner uppfyllde kriteriet år 2010. I dagligt tal förekommer även uttryck såsom mellanstor stad, mindre stad och småstad.

Vilken är Sveriges fulaste stad?

I rapporten Samhällsbarometern 2020 har Sveriges invånare fått sätta betyg på hur vacker de tycker att sin stad är. Resultatet visar att ”Sundets pärla”, även känt som Helsingborg, är Sveriges vackraste stad, tätt följt av huvudstaden Stockholm. Fulast, enligt invånarna själva, är Västerås och Linköping.

Vilken är världens minsta huvudstad?

Med sina runt 40 invånare (av totalt cirka 50 på ön) är Adamstown världens minsta huvudstad och flera hus står tomma.

Hur många städer finns det i Sverige 2022?

Antal kommuner och regioner Det finns 290 kommuner och 21 regioner i Sverige. Gotlands kommun räknas in både under kommuner och regioner. Gotland är kommun med landstingsuppgifter och regionalt utvecklingsansvar och har också rätt att kalla sig region.

Share this post