Blogga

Var kommer Preem ifran?

Var kommer Preem ifrån?

Preem bildades i maj 1996 genom en sammanslagning av Texaco-stationer i hela Sverige och OK-stationer i södra och västra Sverige. Preem som varumärke etablerades på den svenska marknaden och idag är Preem Sveriges största drivmedelsbolag.

Vem äger Preem?

Corral Petroleum Sweden ABPreem / Överordnad organisation

Hur många raffinaderier finns det i Sverige?

Tre raffinaderier i Sverige De olika ämnena har olika kokpunkter och detta används i raffinaderierna för att få fram de olika produkterna. Gasol är en av dessa och finns alltså fortfarande kvar i råoljan trots att en del redan har tagits om hand direkt vid utvinningen. I Sverige produceras gasol vid tre raffinaderier.

Vilka levererar Preem till?

Våra certifierade återförsäljare är specialister på leveranser till lantbruk, skogsbruk, entreprenad, villa, mindre åkerier, båtar och lokala industrier. De erbjuder direktleveranser av diesel, eldningsolja och smörjmedel och de flesta återförsäljare har ett välfyllt hämtlager med Texaco smörjmedel.

Vad står Preem för?

Namnet Preem kommer från det engelska ordet ”pre-eminent” som betyder utomordentligt framstående.

Är OKQ8 och Preem samma?

Corral Petroleum Holdings AB köpte OK Petroleum AB 1994, samma år som resterande 50 % av Texaco tillfördes företaget. År 1995 delades verksamheten upp mellan Preem och OK. Preem köpte 2003 Norsk Hydros andel på 25 % i Scanraff, och blev därmed helägare. OK och Kuwait Petroleum gick samman i samriskföretaget OKQ8 1999.

Hur gör man för att få fram olika produkter ur råolja?

Råoljan separeras först genom en uppdelning av komponenter med olika kokpunkt i en process som kallas destillation. Råoljan upphettas under tryck till mellan 370 °C och 430 °C och pumpas in i den nedre delen av en destillationskolonn. Destillationskolonnen är uppdelad i 20-30 nivåer med 60 centimeters mellanrum.

Vad kostar oljan idag?

Råvaror

Senast +/- Pristyp
994,40 +0,35% Spot
25,66 -0,30% Spot
43 200,00 +0,47% 3 mån termin
106,03 +2,22% Spot

Vad hette Preem innan namnbytet?

Preem, då under namnet OK Petroleum, ägdes fram till 1994 av svenska staten, Neste OY och KF. Bolaget köptes 1994 av affärsmannen Mohammed H.

Share this post