Allmänning

Vad omfattar primarratten?

Vad omfattar primärrätten?

Primärrätt och sekundärrätt Ett EU-fördrag är ett bindande avtal mellan EU-länderna och fastställer EU:s mål, reglerna för EU-institutionerna, hur beslut ska fattas och förhållandet mellan EU och medlemsländerna. Fördragen utgör grunden för EU:s verksamhet och kallas primärrätt.

Vad innebär det ordinarie lagstiftningsförfarandet?

Det ordinarie lagstiftningsförfarandet, tidigare medbeslutandeförfarande, är ett förfarande för att anta lagar inom Europeiska unionen. Det inleds genom att Europeiska kommissionen lägger fram ett lagförslag, som sedan behandlas av unionens två lagstiftande institutioner – Europaparlamentet och Europeiska unionens råd.

Vad innebär EU-fördrag?

Ett EU-fördrag är ett bindande avtal mellan EU-länderna. Fördraget anger EU:s mål, vilka regler som gäller för EU-institutionerna, hur beslut ska fattas samt förhållandet mellan EU och medlemsländerna.

Vad är rättsstatsprincipen?

I en rättsstat utövas all offentlig makt alltid inom de ramar som anges i lagstiftningen, i enlighet med värden som demokrati och grundläggande rättigheter samt under överinseende av oberoende och opartiska domstolar.

Vad är EU s rättighetsstadga?

Rättighetsstadgan innehåller en rad bestämmelser om alltifrån rätten till liv och förbud mot tortyr till likhet inför lagen, rätten till fri rörlighet för personer och rätten till rättvisa arbetsförhållanden. Rättighetsstadgan är direkt tillämplig inom hela Europeiska unionen.

Vad menas med gemensam säkerhets och utrikespolitik?

Politiken för yttre förbindelser Den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken (GSFP) är en politik som fastställer EU:s ram för försvar och krishantering, inbegripet försvarssamarbete och samordning mellan medlemsstaterna.

Vad menas med utrikespolitik?

Utrikespolitiken handlar om Sveriges förbindelser med och politik gentemot andra länder. Att förebygga risker och hot är en viktig del av säkerhetspolitiken som är en del av utrikespolitiken. Den svenska politiken förs i direkta förbindelser med andra länder men också genom exempelvis EU och FN.

Vilka lagstiftar inom EU?

EU har skapat sju institutioner som delar ansvaret för samarbetet mellan EU:s medlemsländer. Europeiska rådet slår fast riktlinjer för det fram- tida arbetet. EU-kommissionen, ministerrådet och Europa- parlamentet lagstiftar. EU-domstolen dömer i tvister mellan EU:s insti- tutioner och medlemsländerna.

Hur går det till när ett beslut fattas i EU?

När Europaparlamentet fattar beslut sker det genom omröstning bland ledamöterna i parlamentets plenisal. Europaparlamentet fattar beslut med stöd av en majoritet av de som deltar i omröstningen om inget annat anges i EU:s fördrag, alltså reglerna för hur EU ska fungera. I några fall gäller högre beslutskrav.

Vilka EU fördrag finns det?

EU:s två grundfördrag är fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget) och fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget).

Hur beslutas ett fördrag inom EU?

EU:s stats- och regeringschefer ska godkänna förslaget till nytt fördrag. Fördraget ska ratificeras, alltså godkännas, av medlemsländernas nationella parlament. Länder kan också ha folkomröstning. Först när alla medlemsländers parlament har godkänt ett nytt fördrag kan det börja gälla.

Share this post