Blogga

Vad gjorde Jim Jones?

Vad gjorde Jim Jones?

Jones [dʒounz], James (Jim), 1931–78, amerikansk sektledare, grundare och ledare av Peoples Temple, som blivit känd för ett massjälvmord 18 november 1978. Jones blev som ung anhängare av kommunismen, och när han gick på universitetet väcktes också ett intresse för svarta amerikaners problem.

Hur många dog i Folkets tempel?

Folkets tempel var dödsdömt och nu skulle medlemmarna visa sin lojalitet med sin ledare genom att dricka giftblandad saft. Barnen, uppemot 300, dödades först. När Guyansk militär kom till Jonestown dagen efter var det en fruktansvärd syn som mötte dem. Runt 900 personer låg döda.

Var finns Moonrörelsen?

Familjefederationen för Världsfred och Enighet (koreanska: 통일교회, Tongil Gyohoe) är en nyreligiös organisation som grundades den 1 maj 1954 i Seoul i Sydkorea av Sun Myung Moon. Rörelsen har tidigare kallat sig Enighetskyrkan (på engelska Unification Church).

Vad tror Davidianerna på?

Rörelsernas grundare och ledare, Jim Jones (Peoples Temple) och David Koresh (Branch Davidians) representerar sinnebilden för den lika karismatiska som maktfullkomliga och hänsynslösa sektledaren. Bluffmakare eller inte, av sina anhängare dyrkas (alt. dyrkades) de som Guds ställföreträdare på jorden.

Vad var Jim Jones mål?

Det uttalade målet var att skapa det ideala kristna socialistiska samhället. Där skulle Jones få ha sina församlingsmedlemmar i fred och kunna undvika påtryckningar från utomstående. Området var dessutom lätt att övervaka eftersom det låg långt inne i djungeln.

Vad drack de i Jonestown?

Detta resulterade i att han började argumentera för att alla medlemmar skulle ta sina liv. Han beordrade fram en vindruvssmakande pulversaft, innehållande bland annat valium och cyanid som han uppmanade alla föräldrar att ge sina barn för att sedan dricka själva.

Hur många överlevde Folkets tempel?

Fem personer som befann sig i Jonestown den 18 november överlevde. Ytterligare 80 personer ur sekten, på plats i Guyana, överlevde eftersom de befann sig på en annan ort vid tillfället. Även om antalet som bör anses ha tagit sitt liv är svårt att anslå, är händelsen ett av de största massjälvmorden i modern tid.

Hur många är med i Moonrörelsen?

Sedan Enighetskyrkans uppkomst på 1950-talet har rörelsen växt sig starkare och ökat i medlemsantal. Enligt Enighetskyrkans egna uppgifter ligger deras medlemsantal i världen på närmare 3 miljoner medlemmar. Men kritiker har ställt sig frågande till denna fakta.

Varifrån kommer rörelsen?

Nya religioner och religiösa rörelser har uppkommit i alla tider. Gemensamt för samtliga av dem är att de försökt skapa något nytt som varit anpassat för samtiden. Ett annat utmärkande drag för nya religiösa rörelser är att många avvikande sidor blir mindre framträdande med tiden.

Share this post