Populära

Vilket traslag ar hardast i varlden?

Vilket träslag är hårdast i världen?

Det svenska trädslag som har det hårdaste och tyngsta virket är avenbok. Lind är det mjukaste och lättaste av våra lövträslag. Tack vare spridningen i egenskaper kan de olika lövträdslagen användas till så vitt skilda saker som segelfartyg, papper och textilfibrer.

Är furu inne?

Ett något mer oväntat träslag, som blivit något av en mikrotrend, är klassikern furu. Det efter att influencern Ellinor Sirén, som har Instagram-kontot Ekotipset, under hashtaggen #räddafurumöblerna tipsade om upcycla möblerna i furu istället för att slänga dem.

Vilket träslag tål vatten bäst?

De vanligaste träslagen för båtbyggeri har historiskt varit ek och alm. Dessa träslag står emot röta väldigt bra och tål därmed mycket fukt. Sedermera blev ask mer och mer vanligt och även det träslaget fungerar bra även om det inte har riktigt lika lång hållbarhet som ek eller alm.

Är furu trendigt?

Efter det kom en tid när man tyckte de var förfärliga. Sedan tio år tillbaka är ask och alm ganska populära. Furu kommer och går, likaså björk. Just nu är det många mörka träslag«, säger Thomas Sandell.

Vad är furumöbler värda?

I samband med att furun blev hopplöst ute i slutet av 1980-talet gick det sämre. Nu börjar deras gamla möbler uppskattas igen. Utropen i Sverige brukar ligga på några 1 000-lappar, men börjar klubbas för allt högre summor. På mer internationella sajter säljs de för mellan 10 000 och 30 000 kr.

Hur renovera Furubord?

Jag skulle börja med att slipa det och såpaskura det för att få bort eventuella fläckar. Har du svåra fläckar försök att sandpappra lite lätt just där. Men inte för mycket så att du får fram färskare furufärg! Sen kan man ju behandla bordet med alltifrån lack till att lämna det obehandlat.

Vilket träslag är Tåligast?

Av våra inhemska träslag har kärnved av ek bäst naturlig beständighet, medan beständigheten hos kärnved av furu och lärk är relativt måttlig i markkontakt och sinsemellan i stort sett lika. När det gäller gran, som är vårt viktigaste träslag för byggvirke, klassificeras det i den lägsta beständigheten i markkontakt.

När var furu modernt?

Under 1970- och 80-talet tillverkades mycket av furumöbler hos Luxus. De saknar ofta märkning. Den här modellen på spegeln brukar ropas ut för 2 000 kr i Sverige, men säljs sedan vidare ut i världen för mellan 15 000 och 20 000 kr beroende på skick.

Share this post