Frågor

Vilka lander anvander asbest?

Vilka länder använder asbest?

Ryssland och Kanada finns bland länderna som bryter. Ryssland använder materialet själv också medan Kanada exporterade hälften till Indien och resten till Indonesien, Thailand, Mexiko, Sri Lanka, Pakistan och Förenade Arabemiraten, enligt BBC. Det är som billigt byggnadsmaterial asbesten används.

Vilken asbest är farligast?

Krokodilit och amosit är de två farligaste formerna av asbest. De utgör störst risk för hälsan om deras fibrer andas in. Krokodilit har fasats ut sedan 1970-talet, men det finns dock kvar en hel del i äldre byggnadsverk.

Vad händer om man utsätts för asbest?

Om man andas in asbestfibrer kan man få allvarliga sjukliga förändringar, främst i andningsorganen. Fibrerna kan orsaka flera allvarliga lungsjukdomar som till exempel cancer. Den vanligaste cancerformen är mesoteliom, som är en sällsynt men mycket allvarlig form av cancer orsakad av asbestexponering.

När blev det förbjudet med asbest?

År 1982 förbjöds därför asbestanvändning helt i Sverige på grund av att uppmärksamheten av det farliga materialet brett ut sig. Vid denna tidpunkt hade asbest redan hunnit användas i stor utsträckning och fanns i flertalet byggnader.

Vilka hus har asbest?

Asbest användes som byggmaterial i stor skala mellan åren 1922-1993. I nästan alla hus som är byggda under den tiden har man använt asbest. Asbest användes som allra mest under åren 1960-1979. Asbest hittas i såväl egnahemshus som höghus och inga särskilda typer av byggnader har klarat sig undan användningen av asbest.

I vilka hus finns asbest?

Asbest kan finnas i bostadshus, till exempel i

  • rörisolering.
  • värmepannor, kakelugnar, rökgångsanslutningar.
  • ventilationstrummor och ventilationsaggregat.
  • asbestcementskivor på tak, fasader och balkonger, i väggar, soprum och bakom elskåp.
  • fönsterbänkar och skivor under fönsterbänkar.
  • fönsterkitt.

Hur ser asbestfibrer ut?

Asbestfibrerna är formade som mikroskopiska, sylvassa nålar. När de andas in kilar de sig fast i andningsorgan och vävnader. Det är inte bara de som direkt handskas med det asbesthaltiga materialet som drabbas, utan även deras barn och familjemedlemmar.

Hur vet man om man har fått i sig asbest?

De första symptomen på asbestexponering är andnöd och hosta, vilket kallas asbestos eller asbestlunga, och beror på minskad elasticitet hos lungorna. Den asbest som finns i lungorna orsakar konstant irritation på cellnivå, vilket i sin tur kan leda till att cancer utvecklas.

När förbjöds asbest i bromsbelägg?

Asbest förbjöds i Sverige 1982. Så är det jätte gamla klossar du har så kan det finnas asbest.

Hur vet jag om huset har asbest?

Det är väldigt svårt att veta huruvida det förekommer Asbest i en byggnad, och därför måste man ofta skicka materialprover på analys för att på så sätt få ett definitivt svar. Om det visar sig att det förekommer Asbest i en byggnad så bör man överväga Asbestsanering.

Är det farligt att bo i ett hus med asbest?

Asbest är totalförbjudet sen 1982 men är fortfarande vanligt förekommande i flera byggnader. Att asbest är farligt är det många som vet, men vad får du göra själv när det kommer till asbest? Det korta svaret är ingenting. Att bo i ett hus där asbest förekommer innebär ingen direkt fara.

Share this post