Frågor

Ar attika blekande?

Är ättika blekande?

Ättikan kommer att bleka, ljusa upp, minska odörer och göra plaggen mjuka utan att du behöver använda starka kemikalier. Ättika går bra att använda både i tvättmaskiner och vid handtvätt, det är dessutom snällare mot miljön än tvättmedel.

Kan ättika skada?

Ättikan kan verka som ett universalmedel, en dunderkur mot allt MEN använder man ättika oförsiktigt så kan man faktiskt orsaka rejäla skador när den använd som rengöringsmedel.

Är det farligt att dricka ättika?

I hemmet används ättiksyra huvudsakligen till matinläggningar, men även vid avkalkning och ogräsbekämpning. Ättiksyra används också i diverse huskurer som till exempel i öppna kärl för att dra åt sig blomflugor. Om någon av misstag råkar dricka av detta, eller får ättika i ögonen, innebär det risk för frätskador.

Kan ättika skada fönster?

Nej. Ättiksyra är framförallt kalklösande men fönster behöver oftast ett fönsterputsmedel som löser fett. Ättika är ineffektivt och är irriterande att andas in. Fönster utsätts för en mängd olika ämnen som gör dem smutsiga, allt från föroreningar till pollen och fluglort.

Är det farligt att få i sig ättiksprit?

Relaterad information. Utspädda lösningar (i koncentration upp till 12%) t. ex. vinäger, ättiksprit är irriterande men relativt ofarliga om ett barn får i sig en enstaka klunk.

Hur mycket ättika kan man äta?

I recept där ättika används kan det vara avgörande för både smaken och hållbarheten på det man ska tillaga, att man tar rätt mängd ättika. Vi rekommenderar därför att använda decilitermått eller matskedsmått när man doserar ättika till sin matlagning där 1 grad = 6 cl = 4 msk.

Hur många procent är Ättikssprit?

Ättika (24%) är samma sak som ättikssprit (12%), bara det att ättikssprit är utblandat med mer vatten. Om du ska blanda eget rengöringsmedel/fönsterputs/sköljmedel med ättikssprit behöver du alltså tillsätta dubbelt så mycket ättikssprit som ättika.

Share this post