Blogga

Kan man spela med Konstgrasskor pa naturgras?

Kan man spela med Konstgrässkor på naturgräs?

Nike konstgrässkor Det finns massor av andra varumärken som också gör skor för konstgräs, men många av dem är hybridvarianter kallade FG/AG, vilket gör att de kan användas på både naturgräs och konstgräs. Det innebär att du inte får en renodlad konstgrässko med alla finesser det innebär.

Vad är konstgräs gjort av?

Konstgräsplaner och fallskydd på lekplatser innehåller ofta små korn av gummi eller plast, så kallat granulat. Granulat används för att underlaget ska vara mjukt och ge svikt. Materialet kan vara tillverkat av återvunna bildäck eller av nytillverkad plast eller gummi.

Vad är det svarta på konstgräs?

Det är inte plast som finns i konstgräset, utan gummigranulat, men det gör förstås inte saken så mycket bättre. Gummigranulatkornen består av återvunna bil- och maskindäck. Högström konstaterar ändå att fyllningen är godkänd på myndighetsnivå och används runtom i Europa.

Kan man spela med gräs skor på konstgräs?

Underlaget avgör vilket dobbsystem du ska välja på skorna. Använd aldrig skor för naturgräs till konstgräs – risken för skador ökar.

Vad händer om man spelar med FG dobbar på konstgräs?

FG-dobbar är ett mellanting mellan långa och korta dobbar och brukar rekommenderas för fotboll på naturgräs. Fotbollsskor med FG-dobbar ska endast spelas med på naturgräsplaner och kan förlora sin kvalitet om de används på till exempel konstgräs.

Är konstgräs farligt?

Hälsorisker. Det finns inga studier som visat att det är skadligt för hälsan att vistas på konstgräsplaner eller lekplatser med granulat. Däremot kan granulat i konstgräsplaner och fallskydd vara en källa till en ökad total förekomst av särskilt farliga ämnen i samhället som på sikt kan skada människors hälsa.

Vem uppfann konstgräs?

AstroTurf var den första generationens konstgräs och lanserades 1965. Ursprungligen fanns det bara ett sätt att tillverka konstgräs. Tillverkningsmetoden gör att produkten blir ett s.k. splitfibergräs. Materialet är polypropylen och gräset dressas normalt med en blandning av specialsand och gummigranulat.

Vilka lag spelar på konstgräs?

Konstgräs/naturgräs Allsvenska lag med konstgräs: Häcken, Djurgården, Hammarby, Elfsborg, IFK Norrköping, Sirius, Örebro och Östersund. Allsvenska lag med naturgräs: AIK, Degerfors, Halmstads BK, IFK Göteborg, Kalmar FF, Malmö FF, Mjällby och Varbergs Bois.

Får man spela på konstgräs i Champions League?

Konstgräs har förtjänat en plats i fotbollsvärlden. Det är inte för intet som UEFA, det europeiska fotbollsförbundet har godkänt spel på konstgräs i UEFA:s Champions League, UEFA-Cupen och kvalmatcherna till VM och EM. Även FIFA stöder spel på konstgräs.

Share this post