Trendig

Varfor stiger PSA?

Varför stiger PSA?

Många medelålders och äldre män har en godartad prostataförstoring som gör att deras PSA-värde ökar. Eftersom prostatan ofta växer och PSA-värdet därför stiger med ökande ålder, är gränsvärdet för PSA högre hos äldre män.

Vad orsakar prostatacancer?

Orsaker till prostatacancer Vi vet att ärftlighet är en faktor – risken att drabbas är större för män som har bröder, fäder, farbröder och farfäder som har fått diagnosen. Livsstil och olika miljöfaktorer spelar också in. Som så ofta är övervikt, brist på motion och rökning vanliga riskfaktorer.

Vad är Fusionsbiopsi?

För utredning av förhöjt PSA och diagnostik av prostatacancer använder vi en metod som utgår från magnetkameraundersökning och ultraljudsledd vävnadsprovtagning från prostata och som kallas fusionsbiopsier.

Vad är aktiv monitorering?

Aktiv monitorering innebär täta kontroller och att patienten erbjuds botande behandling när tumören visar tecken på att ha blivit elakartad. Idag saknas dock klara riktlinjer för när aktiv monitorering behöver övergå i botande behandling, vilket leder till onödiga behandlingar med svåra biverkningar som följd.

Vad är Gleasonsumma?

Cancer med Gleasongrad 3 kan med åren utvecklas till en cancer med högre Gleasonsumma. Gleasonsumma (Gleason score) anger summan av den vanligaste graden och den högsta graden bland övriga cancerområden. Gleasonsumman i prostatabiopsier blir alltså 6 till 10.

Vad är normalt PSA värde?

Blodprovet PSA mäter värdet av ett ämne som kommer från prostatan. Värdet stiger vid olika sjukdomar i prostata. Ett PSA-värde över en viss nivå bör utredas för att ta reda på om orsaken är prostatacancer, eller en godartad prostatasjukdom.

Hur dödlig är prostatacancer?

Totalt bland män 45 år och äldre var nedgången av dödligheten i prostatacancer 32 procent under perioden. Dödligheten i prostatacancer varierade mellan länen med som lägst 39 dödsfall och som högst 79 dödsfall per 100 000 män år 2016/20 (femårsmedelvärde).

Share this post