Ny

Vad ar Luftvagsallergen?

Vad är Luftvägsallergen?

Att luftvägsallergi kan leda till både allergisk snuva (hösnuva) och allergisk astma är ett välkänt fenomen. Dessa två tillstånd behandlades tidigare ofta var för sig, men numera betraktas de allt mer som olika symptom på en och samma allergisjukdom.

Vad ingår i Födoämnespanel?

Födoämnespanel fx5 Panelen är en screeningtest med de vanligaste födoämnen som barn reagerar på (äggvita, mjölk, torsk, vete, jordnöt, sojaböna). För att få en så komplett utredning som möjligt bör en positiv panel följas upp med specifika IgE-analyser mot de i panelen ingående allergenen.

Hur tolkar man allergitest?

Hur tolkar man resultatet från en blodanalys? Det finns ingen absolut gräns, att man skall ha över ett visst värde, utan resultatet av blodanalysen visar på hur hög sannolikheten är för allergi. Även låga koncentrationer, exempelvis av IgE avseende insektsgift eller läkemedel, kan indikera på allergi.

Vad händer i kroppen vid en anafylaktisk chock?

Anafylaktisk chock är en akut, livshotande reaktion som kräver vård omedelbart. Symptomen kommer snabbt – det brukar börja med klåda i handflator och fotsulor. Inom kort får du hjärtklappning, andningsbesvär, magsmärtor, blodtrycksfall och försämrad blodcirkulation.

Vad händer i kroppen när man får en allergisk reaktion?

Så här fungerar det: Kroppens immunförsvar bildar normalt antikroppar för att bekämpa virus och bakterier som kan orsaka infektioner. Vid allergi kan man säga att kroppens immunsystem hamnar i obalans och missuppfattar det man är allergisk mot som något skadligt, fastän det egentligen är ofarligt.

Hur får man allergisk reaktion?

Allmänt om allergier När kroppen utsätts för ett så kallat allergen frigörs bland annat histamin i slemhinnorna. Då vidgas blodkärlen och slemhinnan svullnar vilket påverkar exempelvis hud och luftvägar – oftast drabbas näsa och ögon, men reaktionen kan även leda till nässelutslag och astma.

Share this post