Frågor

Vilka argument anvands for att infora Steriliseringslagarna?

Vilka argument används för att införa Steriliseringslagarna?

sterilisering infördes 1934 fram till dess avskaffande 1975. Syftet är att bidra med kunskap om hur frågan diskuterades i media och hur genusföreställningar påverkade debatten.

Hur gick Tvångssteriliseringen till?

Tvångssterilisering och rasideologi 1934 års lag reglerade enbart sterilisering av så kallade rättsligt inkapabla. 1941 skedde förändringar i lagen med en bred politisk majoritet som gjorde lättare att tvångssterilisera människor med någon form av ”social indikation”.

När slutade Steriliseringslagen att gälla i Sverige?

Lagen avskaffades slutligen 1976.

Vilka kvinnor som steriliserades?

I praktiken steriliserades framför allt kvinnor – många unga och från socialt utsatta grupper – på ganska godtyckliga grunder, exempelvis för att en läkare bedömde dem som ”promiskuösa” eller som ”tattare”. Operationer utfördes med olika former av administrativt tvång, bristande samtycke eller övertalningar.

Varför Tvångssteriliserades romer under 1900 talet?

1943 förordade dessutom socialstyrelsens expert Nils von Hofsten riktad sterilisering mot tattare. – Tankegångarna byggde på att folkgruppen ansågs bära på ”asociala arvsanlag” som sammanhängde med ”zigensk rasinblandning”, berättar Jan Selling.

Vad innebär en tvångssterilisering?

Tvångssterilisering är när en stat, organisation eller individ försöker att tvinga människor att genomgå sterilisering, kirurgiskt eller på annat sätt. Vilka skäl en stats parlament har för att genomföra steriliseringsprogram varierar i syfte och uppsåt.

När slutade Steriliseringslagen att gälla och vad stod den för?

1934 och 1941 års steriliseringslagar i Sverige innehöll bestämmelser om sterilisering av vissa psykiskt undermåliga eller med svårare sjukdom eller kroppsfel behäftade personer. I regel fordrades samtycke av den, som skulle steriliseras, samt tillstånd av Medicinalstyrelsen. Lagen upphörde att gälla från och med 1976.

Hur många steriliserar sig?

Mellan åren 2013 och 2017 har antalet män som väljer att sterilisera sig ökat med 70%, alltså från drygt 1400 personer till nästan 2.500 enligt siffror från Socialstyrelsen.

Vad menas med tvångssterilisering?

Hur många kvinnor Tvångssteriliserades i Sverige?

Under perioden 1935 till 1975 steriliserades drygt 63 000 svenskar, drygt hälften av dem under tvång. En överväldigande majoritet var kvinnor, över 90 procent. Det var två lagar som reglerade ingreppen, 1934 års steriliseringslag och 1941 års lag, som ersatte den första.

Share this post