Trendig

Hur lange ska virket torka?

Hur länge ska virket torka?

För att komma ner till en fuktkvot på 18-20% krävs 3-8 månaders torkning beroende på årstiden. Finsmakare kan torka sitt virke så länge som fyra år ute och ett år inomhus. Efter ett år utomhus har förmodligen de flesta spänningarna i virket försvunnit.

Hur lång tid tar det att torka trä?

Vanligen torkar man ned till omkring 20% vilket kan ta mellan 3 månader och 2 år beroende på träslag, tjocklek och när på året torkningen startas.

Hur påverkas trä av kyla?

Ju kallare det är utomhus, desto torrare blir luften inomhus. Fuktkvoten i trä, såväl inomhus som utomhus, anpassar sig till omgivningens RF och temperatur.

Hur gör man när man lägger upp virke till torkning?

Stapla virket på en högt liggande plats med torr mark. Gör höga, smala staplar längs med vindriktningen, som ställs på betongplintar eller tryckimpregnerat trä för att hindra mögelangrepp. Gångarna mellan staplarna bör vara luftiga och ha varierande bredd för att öka luftgenomströmningen.

Varför formen ändras när virket torkar?

Moget trä ändras lite i den longitudinella riktningen (< 0,1 procent) mellan fuktigt och torkat tillstånd, juvenilved kan ändra sig upp till 2,5 procent. När juvenilveden torkar krymper veden avsevärt mycket mer, vilket kan resultera i sprickor och formförändringar.

Hur påverkar man temperaturen i ett byggnadsmaterial?

Har hög värmekonduktivitet – leder värmen till andra rum där brännbart material kan finnas. Har stora temperaturbetingade rörelser – hållfastheten sjunker dramatisk vid höga temperaturer. Vid avkylning stelnar materialet igen.

Hur fungerar en virkestork?

Virkestork[redigera | redigera wikitext] En virkestork är en anläggning som torkar virke efter sågning på ett sågverk, varvid torkning sker i flera steg till brädgårdstorrt virke med en fuktkvot av cirka 15 till 18 %.

Hur får man trä att inte spricka?

Små tunna saker som till exempel provstickan och hårpinnen på bilden, går att tälja i rått trä och därefter låta torka i vanlig rumstemperatur. När det är så lite trä kvar i det färdiga föremålet blir det inga spänningar under torkningen och du slipper sprickor.

När ett material får förändrade egenskaper på grund av fukt kallar vi det?

Fukt i byggmaterial Många byggnadsmaterial sväller respektive krymper då de absorberar eller avger fukt. För hög fukthalt i organiska material skapar förutsättningar för mögeltillväxt. Trä utvecklar röta eller svamp. Hög fuktighet i byggmaterial försämrar dess egenskaper.

Share this post