Blogga

Vad ar Knacklie?

Vad är Knacklie?

Vid knackningen tunnar man ut eggen och får den ytterst vass. Samtidigt sker en kallhärdning av eggen. Stålet är därför något mjukare från början än vad vi traditionellt varit vana vid. Att slipa en knackelie går lätt, men skärpan försvinner snabbt.

Vad heter det när man slår med lie?

Tänk på att lien är ett skärande redskap! Det vanliga idag är att man slår mest med kraft, huggande, med väldigt lite med teknik och dessutom med en slö lie. Det som är betydligt roligare (och bättre för kroppen) är att ha en rakbladsvass lie med ett orv som är anpassat till användarens kropp.

När utförs slåtter?

Lieslåttern sker i månadsskiftet juli– augusti. Andra större ytor, som inte har lika fin flora, slås med traktor av en lantbrukare i närheten, men då redan i juni. Den tidiga slåttern har inte samma positiva effekt på floran, men kvaliteten på fodret är tillräckligt bra för att lantbrukaren ska ta skör- den med sig.

Hur man använder en lie?

Man slår med hammare på hättan och eggen smids ut på precis rätt ställe. Resultatet blir en tunn, och vass egg. Efter knackningen bryns eggen med ett rundat bryne som doppas i vatten. Man bryner bara eggens spets, därför blir det lätt att få den vass.

Vad heter Lieskaft?

Orv betyder ungefär detsamma som lieskaft. Ofta eftersökt i korsord.

Har lie i spetsen?

Lien består av ett vasst blad, liebladet (som heter Jå i Jämtland), samt ett långt träskaft som vilar mot överarmen och benämns orv. Handtagen på orvet heter knaggar. Liens blad ser lite olika ut beroende på vilken slåtter som avses bli utförd. Skålslåtter utförs med det långa bladet som har spets.

Hur man slår gräs?

Liebladet trycks ner mot jorden och sveps i en rörelse som skär av gräset. Det behövs lite träning för att få det att fungera och vinkeln är viktig. När man har använt lien i ett par timmar kan man bli vän med den.

Vad är en Orv?

Ordet orv är synonymt med lieskaft och kan beskrivas som ”skaft till en lie”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av orv samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

När slår man en slåtteräng?

För att påskynda blomningen kan sådden kompletteras med plantering av ängsplantor. Skötseln består därefter av en årlig slåtter i slutet av sommaren (augusti) när de flesta örterna blommat över. Använd lie, knivslåttermaskin eller slåtterbalk (skärande redskap).

Vad betyder Slåttra?

Slåtter eller vallskörd är avverkning av högt gräs, i avsikt att få hö till foder till nötkreatur, hästar och får. Det har historiskt gjorts med skära eller lie, numera med slåttermaskin.

Varför ska man slå med lie?

Kanske brukar du slå med en trimmer i slänter, kanter, diken eller vägrenar där inte gräsklipparen kommer åt. Det är en befrielse att slå de områdena med lie istället, räfsar du dessutom bort gräset kommer du får mer blommor och efter ett par år blir vegetationen lägre och mängden gräs att räfsa bort minskar.

Har Orv som skaft?

Det finns många olika sorters orv (liens skaft). Modellerna varierar mellan regioner och länder. Förr i tiden hade man olika blad och orv till olika arbetsuppgifter. Det viktiga är att ha ett orv som är utformat så att det passar den egna kroppen, samt att det passar till det blad som ska användas.

Share this post