Frågor

Vilken blodfortunnande medicin ar bast?

Vilken blodförtunnande medicin är bäst?

När man sätter in en ny behandling rekommenderar Läkemedelsverket nu noak före det nuvarande mest använda blodförtunnande läkemedlet då noak har visat sig erbjuda minst lika effektivt strokeskydd men med en lägre risk för biverkningar som allvarliga blödningar, till exempel hjärnblödning.

Vad är det för skillnad på Waran och warfarin?

Vad är då skillnaden mellan waran-behandling och de nya antikoagulantia, NOAK? Jämfört med waran ska de nya antikoagulantia ha färre interaktioner med andra läkemedel och med födoämnen. Med de nya läkemedlen behöver patienten inte gå på behandlingsuppföljningar i samma utsträckning som med warfarin.

Hur fungerar warfarin?

Medicinen tillhör läkemedelsgruppen blodförtunnande läkemedel som även kallas antikoagulantia. Det verksamma ämnet är warfarin. Medicinen minskar effekten av vitamin K, som behövs för att blodet ska koagulera. På så sätt motverkas bildningen av blodproppar i blodkärlen.

Vad händer med alkohol och Waran?

Blodförtunnande läkemedel Alkohol gör så att blodet inte kan levra sig som det ska. Att blodet levrar sig och blir tjockt kallas att det koagulerar. Exempel på blodförtunnande läkemedel är acetylsalicylsyra som bland annat finns i Trombyl och warfarin som finns i Waran.

Är Panodil blodförtunnande?

Orsakar inte magbesvär. Under kort tid och i normala doser är paracetamol även säkert att använda för dig som tar blodförtunnande läkemedel (till exempel Waran). För gravida och äldre personer: Välj paracetamol mot smärta och feber hellre än de värktabletter som tillhör NSAID-preparaten.

Vad får man inte äta när man äter Waran?

Tranbär bör undvikas under behandling med Waran. Det dagliga intaget av K-vitaminrika livsmedel såsom kål, broccoli, spenat och avokado ska vara så jämnt som möjligt. Förändringar i mängden K-vitamin i maten kan påverka Warans effekt. Alkohol kan påverka effekten av Waran.

Share this post