Rekommendationer

Nar pa aret ska man Vertikalskara grasmattan?

När på året ska man Vertikalskära gräsmattan?

På våren när gräsmattan börjat sin tillväxt och du klippt gräset ett par gånger kan du vertikalskära. Gör du det för tidigt på året kan gräset istället ta skada och i den öppna grässvålen får ogräs istället en möjlighet att etablera sig.

Hur ofta lufta gräsmattan?

En kompakt gräsmatta behöver luftas eller vertikalskäras en till två gånger per säsong. Det innebär att du använder ett redskap med knivar som går ner ett par centimeter i jorden, som du rullar över din gräsmatta.

Är det bra att Vertikalskära gräsmattan på hösten?

Däremot ska man inte vertikalskära för intensivt, och i synnerhet inte på hösten, eftersom det får gräset att växa långsammare. På hösten kan därför eventuella tomrum som orsakats av vertikalskärningen inte längre växa igen, och hålen kan börja fyllas med ogräs i stället för med nytt gräs.

Kan man Vertikalskära i september?

Du kan städa upp ordentligt i gräsmattan genom att vertikalskära den, då förbättras dränering och syre når åter ner till rötterna och ger dem nytt liv. Vertikalskär första gången i mars, en gång till i mitten eller slutet av maj och en tredje gång i början av september.

Hur sent kan man Vertikalskära?

Bästa tiden för en vertikalskärning är dels sent på våren, när mattan känns fast att gå på och gräset har klippts några gånger, men också tidigt på hösten. Det är bra att undvika vertikalskärning under torra sommarperioder då gräset kan uppleva som stressat.

Hur luftar jag gräsmattan?

Väck gräsmattan från sin vintervila och hjälp solen att nå fram genom att kratta bort löv, kvistar och annat. Ser din gräsmatta ut att behöva en ordentlig luftning kan det vara läge att använda en vertikalskärare. Den skär ner i gräsmattan för att tillföra syre och göra den tätare och frodigare.

Kan man Vertikalskära gräsmattan i augusti?

Svar från Jankov: Hej! Man ska vertikalskära på våren då gräset precis börjat grönska.

När ska man Stödså gräsmattan?

Så stödsår du gräsmattan Efter vintern känns gräsmattan ofta lite trött och sliten. Genom att stödså får du en gräsmatta som är tätare och står emot ogräs bättre. Passa på att hjälpså i samband med att du vertikalskär gräsmattan på våren, men det går också bra att göra det på hösten.

Share this post