Rekommendationer

Hur behandlar man en alkoholist?

Hur behandlar man en alkoholist?

Behandling och stöd vid alkoholproblem

  1. Självhjälpsprogram. På internet finns det självhjälpsprogram som du kan följa för att ändra dina alkoholvanor.
  2. Rådgivning på telefon.
  3. Motivationshöjande behandling.
  4. Kognitiv beteendeterapi, KBT.
  5. Tolvstegsbehandling.
  6. Självhjälpsgrupper.
  7. Behandling med läkemedel.
  8. Behandlingshem.

Finns det medicin mot alkoholism?

Alkoholläkemedlen naltrexon, nalmefen (Selincro), akamprosat (Campral, Aotal) eller disulfiram (Antabus) har alla god evidens och är enkla att använda. Naltrexon och nalmefen påverkar opiatreceptorer, och akamprosat påverkar GABA-systemet.

Hur bryter man ett alkoholberoende?

Bra behandling ger hjälp att se sig själv i ett annat ljus och underlättar i en självläkningsprocess. Det handlar om hjälp till självhjälp. – Störst chans att lyckas har man om man vågar vara öppen. Gå och prata med någon, det behöver inte vara en specialist, det går lika bra med en frivilligorganisation.

Kan man bota alkoholism?

Det går att förändra sitt drickande och hitta tillbaka till ett liv där alkoholen inte styr. En del kan lära sig att kontrollera sitt drickande och minska sin konsumtion utan att helt sluta med alkohol. Men många väljer ändå att helt sluta dricka. Det kan vara lättare att inte dricka alls än att dricka lite.

Kan jag köra bil efter två glas vin?

En man som dricker två glas vid en middag ska alltså vänta fyra timmar med att köra bil, och en kvinna som druckit samma mängd alkohol ska vänta i sex timmar.

Kan alkohol förstärkas av antidepressiva läkemedel?

Alkohol kan förstärka vissa biverkningar av antidepressiva läkemedel. Om läkemedlet till exempel ger dåsighet, kan den förstärkas av alkohol. Även reaktioner som förvirring har förekommit hos personer som har druckit alkohol vid behandling med antidepressiva läkemedel. Alkohol eller andra droger kan göra att du mår sämre psykiskt.

Hur lång tid tar det att behandla antidepressiva medel?

Nya antidepressiva medel har färre biverkningar än äldre. Det kan ta upp till ett par månader innan du upplever en förändring av medicineringen. Så låt det ta tid. De första veckorna kan medicineringen ge motsatt effekt och depressionen kan bli djupare för att sedan bli bättre.

Vilka är olika typer av antidepressiva läkemedel?

Det finns flera olika grupper av antidepressiva läkemedel: 1 selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI 2 selektiva serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare, SNRI 3 tricykliska antidepressiva, TCA 4 övriga antidepressiva läkemedel.

Share this post