Blogga

Vad ar det for skillnad pa Stodstrumpor och kompressionsstrumpor?

Vad är det för skillnad på Stödstrumpor och kompressionsstrumpor?

Stödstrumpor har ett lätt tryck och en stum väv som stödjer benet, medan en kompressionsstrumpa ger högre tryck och har en väv som masserar benet medan du går och därmed hjälper din cirkulation. Vill du använda lätt stöd i förebyggande syfte så är en stödstrumpa ett bra val.

Vilka apotek ger influensavaccin?

Vaccinering mot säsongsinfluensa på Kronans apotek kostar 300 kr. Om du är 65 år eller äldre eller tillhör en riskgrupp, kan du gå in på 1177 och boka en gratis vaccination mot säsongsinfluensa och genomföra den på utvalda mottagningar.

Kan stödstrumpor vara farligt?

Kan det vara farligt att använda stödstrumpa? Det finns ett fåtal tillstånd där man inte skall använda stödstrumpor. Personer med dålig och bristfällig cirkulation i artärsystemet skall inte använda stödstrumpor, men i övrigt är det tryggt att använda.

Vad kostar TBE vaccination på apoteket?

Att vaccineras mot TBE hos Apoteksgruppen kostar 395 kronor för vuxna och 360 kronor för barn under 16 år. Många av våra apotek erbjuder drop-in under utvalda dagar. Här kan du boka tid för TBE-vaccination.

Hur mycket kostar influensavaccination?

Behöver du vaccinera dig mot influensa? Närhälsans vårdcentraler erbjuder gratis influensavaccination från och med 9 november för personer som är 65 år eller äldre och de som tillhör en riskgrupp. Från 22 november erbjuds övriga invånare vaccination och kostar 230 kronor.

När kommer fästingbussen?

Fästingbussen startar snart upp för säsongen. Varmt välkommen! Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som vistas i TBE-drabbade områden att vaccineras mot TBE och skydda sig mot sjukdomen som kan leda till hjärnskador. Vaccinering mot TBE är viktigt då det inte finns något botemedel om du drabbas av sjukdomen.

Kan stödstrumpor sitta för hårt?

De får inte sitta åt för hårt under knäet eller runt låret. Då riskerar blodet att stasa och strumporna får motsatt effekt. Om strumporna sitter åt för hårt högst upp så skulle du märka det. Benen skulle kännas tunga och trötta.

När ska man inte använda stödstrumpor?

Den som ofta känner att benen lätt svullnar bör använda stödstrumpor för att minska svullnaden och lindra smärtan samtidigt som man hjälper det nedåttryckande blodet att transporteras tillbaka till hjärtat.

Vad kostar TBE vaccin på vårdcentralen?

Vaccinationer

Vaccinationer Pris/dos
Rabies 995 kr
Shingrix (bältrosvaccin) 2 300 kr
TBE – Fästingburen hjärninflammation, vuxen 410 kr
TBE – Fästingburen hjärninflammation, barn upp till 16 år 380 kr

Hur mycket kostar en Fästingspruta?

TBE vaccin hos oss kostar 400 kr för vuxna och 360 kr för barn. Det är tre doser som tas: Första och andra dosen ska tas med ungefär en månads mellanrum, och den tredje upp till ett år senare. Nästa påfyllnadsdos är efter tre år och efter detta räcker det med en dos vart femte år för att hålla skyddet mot TBE vid liv.

Share this post