Blogga

Hur andras rotationsriktningen i en synkronmotor?

Hur ändras rotationsriktningen i en synkronmotor?

Synkronmotorer fungerar genom att rotorn i motorerna skapar ett magnetiskt fält utifrån en likströmskälla. Detta magnetfält påverkas av ett till magnetiskt fält som uppstår av växelströmmar i statorn. När dessa två magnetfält samverkar uppstår en rotation vilket man självklart driver något med.

Vad är ett bra vridmoment?

Vridmomentet runt en punkt är lika med kraften gånger avståndet från den punkten. Vridmomentet runt punkten A är det där avståndet gånger den där kraften. Om avståndet är, säg, noll komma en meter och kraften är tusen Newton.

Hur ändrar man hastigheten på en asynkronmotor?

Då kommer varvtalet bli 1500 varv/minut vid frekvensen 50Hz (25 x 60 = 1500). Teorin om poltal stämmer. För en asynkronmotor är det lätt att ändra rotationsriktning. Genom att skifta 2 faser t ex L1 (R) mot L2 (S) leder man istället in strömmen där den tidigare gick ut.

Hur använder man en centrifug?

Centrifug är en maskin som genom en mycket snabb roterande rörelse centrifugerar det material som skall centrifugeras genom att det slungas med kraft utåt, företrädesvis mot en yta som medger någon slags sortering, till exempel släpper igenom vatten men inte textilier.

Hur varierar en Asynkronmotors effektfaktor mellan olika motorstorlekar?

Effektfaktorn, cos Ψ, bör inte understiga 0,85 för motorstorlekar mindre än 1,5 kW och inte understiga 0,90 för motorstorlekar som är över 1,5 kW. Motorer som är större än 22 kW skall direktkompenseras.

Hur kan man Varvtalsreglera en likströmsmotor?

För att varvtalsreglera en likströmsmotor behöver vi kunna variera strömmen eller spänningen. Då effekten tas från ett växelspänningsnät måste först en omvandling ske till likström/likspänning.

Hur mycket ska man centrifugera?

Välj gärna en tvättmaskin som har så hög centrifugeringshastighet som möjligt, gärna 1600 varv/min, eftersom ett högre varvtal ger torrare tvätt och därmed minskad energiåtgång åt att torka tvätten. Det vanligaste måttet på frontmatade tvättmaskiner är 60 x 60 cm men det finns även mindre djupa och djupare modeller.

Share this post