Allmänning

Vad betyder Cytopeni?

Vad betyder Cytopeni?

Att ha lägre nivå än normalt av någon typ av blodkropp kallas cytopeni. Man kan ha mer än en cytopeni samtidigt. Typiskt för personer med MDS är att de har låga blodvärden.

Vilka läkemedel kan ge trombocytopeni?

Orsaker till trombocytopeni Läkemedel: Till exempel SSRI, Tiazider, Cytostatika, Clopidogrel och Heparin (även LMH), antibiotika. Minskad produktion i benmärgen: Den vanligaste orsaken är en toxisk effekt vid alkoholmissbruk.

Vad innebär trombocytopeni?

Trombocytopeni, lågt antal trombocyter, föreligger när koncentrationen av trombocyter i blodet är mindre än 150 x 10⁹/L.

Vad är Koagulationsrubbningar?

Koagulationsrubbningar vid sepsis är ett exempel på hur blodplättar och infektioner hänger ihop. Blodplättar, eller trombocyter som de också kallas, har två huvuduppgifter i kroppen: att reglera blodkoagulationen, det vill säga blodets levringsförmåga, och att delta i immunsvaret vid infektioner.

Vad är Trombocytdysfunktion?

Ökad blödningsbenägenhet till följd av bristande koagulationsförmåga orsakas av störningar i den primära hemostasen, i plasmakoagulationen (Figur 1) och/eller i det fibrinolytiska systemet. Vanligast förekommande är trombocytdysfunktion och lindrig von Willebrands sjukdom.

Hur behandlas trombocytopeni?

Utan rätt behandling kan trombotisk trombocytopen purpura ha ett mycket allvarligt förlopp och därför är det viktigt med tidig diagnos. Oftast behandlas sjukdomen med plasmabyte eller tillförsel av blodplasma i kombination med andra åtgärder. Ibland behövs intensivvård.

Hur vet man att man har låga blodplättar?

Symtom. De flesta patienter med blodplättar (TPK) över 50 x 109/L saknar symtom. Generellt får patienten en ökad blödningsrisk då antalet understiger 20 x 109/L. Detta ser man genom små punktformade blödningar på ffa underbenen.

Vad kan stamceller används till?

Förutom att stamceller spelar stor roll under utvecklingen, underhåller och återbildar de kroppens vävnader i vuxen ålder. Celler från benmärgen kallas blodstamceller och kan utvecklas till röda och vita blodkroppar. Sedan många år används blodstamsceller i behandlingen av bland annat leukemi (blodcancer).

Hur går en Blodstamcellstransplantation till?

Det går till så att blodet leds ut ur ena armen till en maskin, som utvinner stamcellerna ur blodet. Sedan leds blodet, utan stamceller, tillbaka in i din kropp igen. Ibland kan du behöva gå igenom proceduren två dagar i följd för att man ska kunna utvinna tillräckligt mycket stamceller.

Share this post