Blogga

Hur bedomer man skadestand?

Hur bedömer man skadestånd?

För att du ska ha rätt till skadestånd av till exempel en bank, ett fondbolag eller ett värdepappersbolag, ska den som har orsakat dig skadan ha varit oaktsam eller vårdslös. Vad som är oaktsamt eller vårdslöst måste bedömas i varje enskilt fall – det görs en så kallad aktsamhetsbedömning.

Vad anses som sakskada?

Sakskador är skador på egendom som till exempel fastigheter och lösa föremål. Tanken med skadestånd är att den skadelidande ska försättas i samma ekonomiska situation som före skadan. Skadeståndets storlek ska därför motsvara värdet på den egendom som förstörts.

Vad innebär begreppet ren förmögenhetsskada?

Ekonomisk skada som inte har samband med en person- eller sakskada. Viktigt att lägga märke till är att ingen ska ha drabbats av en person- eller sakskada för att bestämmelsen ska bli aktuell.

Hur gör man en Culpabedömning?

Domstolen brukar först utreda vilka risker det har funnits då skadan inträffade. Därefter tittar sedan domstolen på vad det hade kostat att försöka förhindra att det skulle uppstå några skador. Viktigt är hur pass stor risk det funnits att det ska uppstå skada.

Vad ska bevisas?

Bevisbörda är ett juridiskt begrepp för det förhållandet att när något ska bevisas i en rättegång är det också någon av parterna som ska bevisa vad han påstår.

I vilket fall kan ersättning lämnas för Tredjemansskada?

En tredjemansskada är indirekta konsekvenser av en skadehandling som påverkar tredje part. Det är endast i vissa fall som tredjemansskador ersätts såsom vid miljöskador enligt 32 kap miljöbalken och vid dödsfall enligt 5:2 skadeståndslagen.

Vilken paragraf reglerar sakskada?

2 kap. 1 § Den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar personskada eller sakskada skall ersätta skadan. Lag (2001:732). 2 § Den som vållar ren förmögenhetsskada genom brott skall ersätta skadan.

När uppstår ren förmögenhetsskada?

Ren förmögenhetsskada är en ekonomisk skada som inte har samband med person- eller sakskada. om den vållats genom brott. grund för motsatsslut men lagmotiven ger ingen ledning i frågan om när ansvar för ren förmögenhetsskada föreligger utöver huvudregelns tillämpningsområde.

Hur ersätts ren förmögenhetsskada?

Vad gäller doktrin har förutom svensk sådan även övrig nordisk doktrin beaktats. Ämnet är som sagt undantagen från huvudregeln i 2:2 SkL om att ren förmögenhetsskada endast ersätts om skadan vållats genom brott. För tydlighetens skull kan då redogöras för vilka avgränsningar som då aktualiseras.

Share this post