Allmänning

Var ligger det yttersta ansvaret for att valdsutsatta personer ska fa stod och hjalp?

Var ligger det yttersta ansvaret för att våldsutsatta personer ska få stöd och hjälp?

Enligt lagen ska våldsutsatta kvinnor som söker stöd och hjälp få det oavsett i vilken kommun de bor. Socialtjänstlagen säger att kommunen har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver.

Hur börjar våld i nära relationer?

Många kvinnor gör motstånd, men det leder ofta till ökat våld. Misshandel börjar ofta med psykiskt våld, till exempel kritiska och nedsättande kommentarer, som gör att kvinnan slutar tro på sig själv. Sedan kan det fysiska våldet komma som en fortsättning.

Vilka orsaker kan ligga bakom våld i nära relationer?

Kontroll och maktbehov är en viktig drivkraft bakom utövandet av våld i nära relationer. Genom fysiskt, psykiskt, sexuellt och materiellt våld kontrolleras offrets beteende och handlingsfrihet. Våld i nära relationer är både ett uttryck för och ett medel för att uppnå makt.

Hur påverkas man av våld?

Att utsättas för våld kan bidra till ökad risk för olika former av psykisk och fysisk ohälsa, både på kort och på lång sikt. Våld kan ge upphov till akuta skador som kräver sjukvård, men också leda till bland annat kroniska smärtor, ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom.

Hur ser socialtjänstens arbete med brottsoffer ut?

Den som har utsatts för ett allvarligt brott befinner sig i en utsatt situation och behöver rätt stöd för att få möjlighet att återhämta sig. Socialtjänstens arbete med brottsoffer ska bygga på respekt för individen och en individuell bedömning av behov.

Vilka grupper har socialtjänsten ett särskilt ansvar för?

Socialtjänsten har ett särskilt utpekat ansvar för vissa grupper, nämligen barn och unga (5 kap. 1 § SoL), äldre människor (5 kap. 4–6 §§ SoL), människor med funktionsnedsättningar (5 kap. 7 och 8 §§ SoL), människor med missbrukspro- blem (5 kap.

Hur känner män igen en kvinnomisshandlare?

Misshandlarens beteende drivs av attityder och värderingar, inte av känslor. Han anser sig ha rättigheter och privilegier som inte partnern har. Han drivs av attityden: ”Du är skyldig mig”. Han anser sig vara överlägsen sin partner, och han respekterar henne inte.

Hur stor andel av kvinnorna i Sverige uppskattas ha utsatts för våld i nära relation?

När man studerar utsatthet för brott i nära relationer under livstiden är det dock en större andel kvinnor som uppger att de varit utsatta; drygt 25 procent av kvinnorna och knappt 17 procent av männen i befolkningen.

Vad är orsaken till kvinnomisshandel?

Den utsatte har kanske fortfarande känslor för sin partner eller är rädd för repressalier. Gemensamma barn kan också vara en orsak till att offret inte anmäler brott. Det kan också bero på att händelsen är för privat eller personlig, att offret känner skuld eller skam, anklagar sig själv eller misstror polisen.

Vem misshandlar kvinnor?

Mäns våld mot kvinnor I tre av fyra fall var den misstänkte gärningsmannen bekant med kvinnan, och drygt 45 procent av misshandelsfallen skedde inomhus av en person kvinnan hade en nära relation med. Och mörkertalen är stora – Brå har i tidigare studier uppskattat att endast vart femte fall anmäls till polisen.

Hur mår man efter en misshandel?

När man kommer ur ett misshandelsförhållande kan man översköljas av en mängd känslor. Allt är tillåtet att känna. Man kan bland annat känna sig fri, ledsen, arg, ensam, förvirrad, längtande, trött, osäker, ångestfylld, lycklig, rädd… och kanske allt i ett.

Hur mår man efter våld?

Man kan också känna vrede och ilska eller uppgivenhet och vanmakt. Att ha blivit utsatt för våld och ha levt under svår stress kan leda till så kallat posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Våldet kan också orsaka en rad fysiska reaktioner som huvudvärk, magbesvär, sömnsvårigheter, ätstörningar och utmattning.

Share this post