Populära

Hur mycket ar 20 hektar skog vart?

Hur mycket är 20 hektar skog värt?

Liksom på andra typer av fastigheter har priset på skogsfastigheter stigit kraftigt de senaste årtiondena. Hösten 2021 uppgav mäklarföretaget Ludwig & Co ett genomsnittspris på 126 000 kronor per hektar i södra Sverige, 84 000 kronor per hektar i mellersta Sverige och 30 000 kronor per hektar i norr.

Hur mycket är min skog värd?

Priset varierar så mycket beroende på hur skogen ser ut. Exempelvis kan enbart virkesvärdet för avverkningsmogen skog variera mellan ca 20 000 kr och 200 000 kr per hektar beroende på trädslag, volymer m.m. Oftast är priset högre än enbart virkesvärdet eftersom det finns andra värden i att äga skog också.

Hur mycket skog kan man avverka?

Bestånd vars virkesförråd till minst hälften består av björk, asp eller al får avverkas vid 35 år. På brukningsenheter större än 50 hektar måste den skog som kan föryngringsavverkas ransoneras. På brukningsenheter med upp till 100 hektar får arealen kalmark och skog yngre än 20 år vara högst 50 hektar.

Hur mycket kostar det att äga skog?

Vi brukar räkna på att jakten är värd cirka 100 kr per hektar och år och kanske lite mer i södra Sverige. Det motsvarar cirka 4 000 kronor per hektar vid köpetillfället, om man räknar med en ränta på 2,5 procent.

Vad är 100 ha skog värt?

– En skogsfastighet på 100 hektar och med ett förråd på 10 000 kubikmeter får ett värde på mellan 3,7 och 13 miljoner kronor baserat på spannet för nyckeltalet kronor per kubikmeter. Om man använder kronor per hektar hamnar värdet mellan 3,3 och 16 miljoner kronor. Många faktorer påverkar värdet på en skogsfastighet.

Hur mycket tjänar man på att äga skog?

Genom att upplåta mark kan du som skogsägare få en bra och stabil extrainkomst. Normalt behöver du inte själv göra några investeringar, utan får tar del av intäkterna i form av en årlig arrendeavgift baserad på en procentsats av vindkraftverkens intäkter. Ett vindkraftverk behöver ungefär 0,3 hektar mark.

Är det värt att äga skog?

Mer än hälften av de tillfrågade i Skogsbarometern 2020 svarade att skog är en lönsam investering. ** Men i runda slängar är avkastningsvärdet sannolikt inte högre än runt 2 procent för en genomsnittlig fastighet i södra Sverige. Det kan naturligtvis variera beroende på virkesvolym, bonitet, med mera.

Share this post