Rekommendationer

Varfor blir man samlare?

Varför blir man samlare?

Samlandet förklaras inte bättre av ett annat tillstånd i DSM-5 (t ex samlande till följd av tvångstankar i tvångssyndrom, minskad energi i egentlig depression, vanföreställningar i schizofreni eller annat psykotiskt tillstånd, kognitiva nedsättningar i demens, avgränsade intressen i autismspektrumstörning).

Hur hjälper man en samlare?

Det här kan du göra som vän eller anhörig

  1. Undvik att vara kritisk eller dömande mot personen med samlarsyndrom.
  2. Lyssna på personen och försök förstå varför det blir som det blir i hens hem.
  3. Ha inte bråttom och stressa absolut inte på personen, att rensa ut kan ta flera år.

Hur botar man en hoarder?

– För första gången i Sverige kan man få väldigt strukturerad KBT som visat sig lovande. Alla blir inte helt friska efter behandling men merparten mår bättre och upplever att deras funktion i vardagen förbättrats. Den kan du få via Karolinska Institutet i Stockholm, där du kan gå i gruppbehandling, säger Volen Ivanov.

Vad beror hoarding på?

Samlarsyndrom eller hoarding innebär ihållande svårigheter att göra sig av med saker. Tillståndet är kroniskt och komplicerat men behandling finns. Här följer frågor och svar som sammanställts av FoU Socialtjänst och faktagranskats av Volen Ivanov, leg.

Vilka symtom kännetecknar Samlarsyndrom?

Personer med patologiskt samlande undviker ofta, på grund av en känsla av skam eller förlägenhet, att låta andra – det kan vara familj, vänner, fastighetsskötare eller reparatörer – komma in i hemmet. I värsta fall leder samlandet till social isolering, familjekonflikter och vräkning.

Vad innebär Samlarsyndrom?

Samlarsyndrom (även kallat patologiskt samlande, eng.: hoarding disorder) är besläktat med men skilt från tvångssyndrom (OCD). Tillståndet innebär ihållande svårigheter att göra sig av med saker, bland annat på grund av känslomässigt obehag och ett upplevt behov av att behålla sakerna.

Hur talar man med en samlare?

Hembesöken utförs av två boendestödjare från Socialtjänsten. – Det är väldigt viktigt att studiedeltagarna själva gör mycket av jobbet. Men boendestödjarna kan hjälpa till genom att rent fysiskt bära iväg saker, och även stötta i beslutsfattandet kring vad som ska sparas, ges bort eller slängas.

Har intresse att spara saker?

En person som har ett patologiskt samlarbeteende, samlarsyndrom, ser varje sak som betydelse- full. De vakar över sina saker som alla har en personlig betydelse för dem. Man kan säga att de bevakar sina ägodelar vilket den engelska benämningen hoarding (hamstra) antyder.

Vad kallas en samlare?

Samlare betyder ungefär detsamma som bibliofil.

Vilka saker ska man spara?

De saker som ska sparas gäller det att organisera noga. Ha saker som hör ihop tillsammans och på naturliga ställen i hemmet. Det man använder ofta ska vara lättillgängligt. Platsen under sängen, exempelvis, är ett underskattat ställe för förvaring.

Varför sparar man på saker?

Varför sparar de flesta så mycket onödiga prylar då då det finns så många olika typer av negativa kostnader? Som vanligt när ett beteende är svårt att förklara logiskt handlar det typiskt om att det är känslor istället för rationellt och logiskt tänkande som styr.

Share this post