Populära

Hur fungerar punktskatter?

Hur fungerar punktskatter?

Punktskatt är en kommersiell skatt som tas ut på särskilda varor som tobak, alkohol, lotterier men även koldioxid och reklam. Man lägger till en extra skatt på produkter som dessa, dels för att få in extra pengar till staten men även för att styra konsumtionen av dem på ett mer kontrollerat sätt.

Vad är poängen med punktskatter?

Punktskatterna kan till exempel användas för att styra konsumtionen i en riktning som är lämplig för samhället. Exempel på detta är skatten på alkohol, energi och tobak. Dessa tre skatter är också våra äldsta punktskatter.

Hur stor är punktskatten på tobak?

Syftet då var att finansiera andra skattesänkningar och införandet av jobbskatteavdraget. Punktskatten höjdes till 382 kronor per kilo 2012, och igen 2015 till 432 kronor per kilo. Skälet för denna skattehöjning var återigen att främja folkhälsan. 1 januari 2022 höjdes skatten på snus till dagens 468 kronor per kilo.

Vem betalar punktskatt?

Borttappade eller skadade varor Om du säljer punktskattepliktiga varor på nätet eller på distans till en konsument i ett annat EU-land betalas punktskatten i inköpslandet (det land dit du levererar varorna). Du är skyldig att betala alla punktskatter.

Är moms en punktskatt?

Punktskatten ingår i försäljningspriset på varor på samma sätt som moms, löneskatt och produktionsskatt. Punktskatten betalas in till staten på samma sätt som moms och arbetsgivaravgifter genom ett skattekonto och ska deklareras.

Hur mycket skatt på engångsbelopp?

Utbetalningar under 2018

Årslön i kronor Skatteavdrag i % av engångsbelopp
Lägst Högst
61 601 133 700 23%
133 701 367 600 30%
367 601 468 700 33%

Hur mycket skatt på bränsle?

Bensinskattens utveckling. När vi tankar betalar vi tre olika skatter: koldioxidskatt, energiskatt och moms. Idag utgör dessa skatter, som ofta kallas bensinskatt i dagligt tal, omkring 53 procent av priset vid pumpen.

Vad är moms och punktskatter?

Share this post