Frågor

Vad sager kommunallagen?

Vad säger kommunallagen?

Kommunallagen är en ramlag som, talar om vad kommunen får göra och hur det ska gå till när kommunen fattar beslut. I kommunallagen regleras indelning i kommuner och landsting, beskriver beslutsfattande, valbarhet och rösträtt. Hur kommunerna ska organisera sig.

Vilka styrelser måste en kommun inrätta?

Kommunallagen kräver att en kommun måste ha en styrelse. Kommunfullmäktige kan också besluta att inrätta särskilda facknämnder (exempelvis socialnämnden och utbildningsnämnden). Tre nämnder är obligatoriska enligt andra speciallagar i Sverige.

Är sammanträdena i kommunstyrelsen offentliga?

1. Kommunfullmäktige medger Kommunstyrelsen och alla nämnder att hålla offentliga sammanträden i enlighet med 6 kap 19 a § Kommunallagen (1991:900). 2. Kommunstyrelsen och nämnderna får besluta att sammanträden skall vara offentliga.

Vad regleras av kommunallagen?

Grunderna för kommunernas organisation och verksamhetsformer och för den kommunala beskattningen härleds ur regeringsformen och utvecklas i kommunallagen. Kommunallagen ger det grundläggande regelverket för vad som är kompetensenligt och hur den lokala självstyrelsen utövas.

Vad är Initiativärende?

När nämnden är klar med sin granskning i ett initiativärende redovisar den sina iakttagelser och bedömningar i ett uttalande. Nämnden kan också uppmärksamma regeringen på om den anser att det finns brister i lag eller annan författning.

Vad är kommunfullmäktige för något?

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Kommunfullmäktige representerar folket i kommunen och tar beslut i kommunens viktigaste frågor.

Vad är kommunen skyldig att erbjuda?

Kommunen ansvarar för den största delen av den samhällsservice som finns där du bor. Några exempel på service är att erbjuda förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg. De obligatoriska verksamheterna måste finnas i alla kommuner och bestäms av kommunallagen.

Vad en kommun inte får göra?

En kommun får inte ta ut högre avgifter än som svarar mot de verkliga kostnaderna för verksamheten. En kommun får inte ge stöd till enskilda, om det inte framgår av en särskild lag att detta är tillåtet. En kommun får inte fatta beslut som gäller förfluten tid.

Är Nämndmöten offentliga?

Det är en grundläggande kommunalrättslig princip att de kommunala nämnderna själva ska avgöra frågor om utomståendes närvaro- och yttranderätt. Sedan den 1 juli 1994 är det numera möjligt att hålla öppna nämndsammanträden i kommunerna.

Vad är ett initiativärende?

Initiativärenden är ett förslag som till skillnad mot en motion är av sådan enkel natur att ärendet inte behöver beredas. Ett initiativärende kan även läggas direkt i en nämnd eller styrelse förutsatt att förslaget ryms inom den aktuella mandaten och de fastställda budgetramarna.

Share this post