Rekommendationer

Vad galler vid overlatelse av fastighet?

Vad gäller vid överlåtelse av fastighet?

Vid överlåtelse av fastighet gäller helhetsprincipen. Det innebär att överlåtelsen antingen ses som en försäljning eller som en gåva rent skatterättsligt – beroende på hur stor ersättningen är i förhållande till fastighetens taxeringsvärde.

När är en fastighet överlåten?

Inkomstskattemässigt anses fastighet överlåten genom gåva om ersättningen understiger överlåtelseårets taxeringsvärde eller överlåtelseårets marknadsvärde, om det är lägre än taxeringsvärdet, under förutsättning att avsikten är att berika mottagaren (huvudsaklighetsprincipen).

Vad är Benefik överlåtelse?

När din enskilda näringsverksamhet övergår till en ny ägare genom gåva, arv eller testamente kallas det för benefik överlåtelse.

Hur hanteras ett övertagande lån i samband med en överlåtelse av fastighet eller bostadsrätt?

Fastigheten ska värderas på nytt och banken måste godkänna om du kan ta över lånet eller ej. Ni ska upprätta ett gåvobrev och om skulderna i ert fall är lägre än fastighetens värde bör det inte utgå någon stämpelskatt. Glöm oavsett inte att söka ny lagfart!

Kan man skriva över sitt hus på någon annan?

Det är upp till de nuvarande ägarna hur de vill göra, om de vill överlåta fastigheten genom gåva, köp eller en kombination av dem båda. Alternativt om ni har något avtalat er emellan. Vill ni ha hjälp med att upprätta antingen en gåvohandling eller ett köpekontrakt kan ni kontakta Familjens Jurist.

När såldes fastigheten?

I lagfarten finns som sagt information om vad fastigheten har sålts för. Dessa uppgifter köper vi in från Lantmäteriet och publicerar under Slutpriser. Slutpriser gör det möjligt att för vem som helst se vilket pris en köpare har betalat för en bostad!

Hur får man tag på fastighetsbeteckning?

Sök fastighetsbeteckning via karta och/eller adress Du kan använda dig av tjänster för att hitta en fastighetsbeteckning. Sök på adressen eller zooma in rätt område för att få fram uppgifterna: Lantmäteriets e-tjänster Min karta och Sök ortnamn. Tomtkartan på Hitta.se.

Vad är ett Benefikt fång?

Ett sätt att få äganderätt till egendom utan att betala eller på annat sett motprestera. Typexempel är gåva, bodelning, testamente eller arv. Även situationer där det finns en motprestation, men denna är så liten att den inte står i rimlig proportion till egendomens värde, räknas som benefikt fång.

Vad är Benefikt förvärv?

Vid ett benefikt förvärv tar förvärvaren över den tidigare ägarens anskaffningsvärde. Han eller hon anses även ha gjort skogsavdrag med samma belopp som den tidigare ägaren.

Share this post