Ny

Nar tas alla restriktioner bort?

När tas alla restriktioner bort?

Den 9 februari 2022 påbörjas avvecklingen av åtgärderna mot covid-19.

Vilka restriktioner tas bort 9 februari?

De flesta pandemirestriktioner och allmänna råd tas bort från och med 9 februari. Det gäller bland annat deltagarbegränsningar, vaccinationsbevis och krav på avstånd mellan sällskap. Vissa råd och rekommendationer kommer dock fortfarande finnas kvar.

Hur länge gäller de nya restriktionerna?

Skydda dig själv och andra mot covid-19 (Affisch) Affischen informerar om de allmänna råd som gäller från 12 januari 2022 och tills vidare.

Vad gäller nya restriktioner?

Covid-19 inte längre allmänfarlig och samhällsfarlig Smittspårning ska fortfarande ske i sluten vård och omsorg där personer med hög risk att bli allvarligt sjuka finns. Läs mer om covid-19 hos Folkhälsomyndigheten.

Är det fortfarande pandemi?

Från och med den 1 april klassas covid-19 inte längre som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, meddelar Folkhälsomyndigheten. Däremot är sjukdomen fortfarande anmälningspliktig, vilket innebär att konstaterade fall fortfarande ska anmälas till den regionala smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten.

Kan vaccinerad träffa ovaccinerade?

– Det blir en tydlig begränsning för ovaccinerade personer eftersom de löper en större risk att smittas av covid-19 och att smitta andra. De kan smitta både de ovaccinerade och de vaccinerade eftersom inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Kan en vaccinerad smitta?

Kan jag som är vaccinerad smitta andra med covid-19? Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd mot sjukdom eller smitta. Därför kan även vaccinerade mot covid-19 bli infekterade med coronaviruset och smitta andra. Det är därför viktigt att stanna hemma om du är sjuk.

När är man smittfri efter Covid?

Personer med bekräftad covid-19 isolerade i hemmet kan, oavsett vaccinationsstatus, bedömas som smittfria när de varit feberfria och uppnått allmän förbättring under minst två dygn OCH det gått minst 5 dagar sedan insjuknandet. Om man är symtomfri gäller 5 dagar sedan provtagningen.

Share this post