Blogga

Nar ska man ympa korsbar?

När ska man ympa körsbär?

En kvist, eller ett ympris, sammanfogas med en grundstam eller en gren. Ympning kan göras från mars–april fram till blomning.

Kan man ympa körsbärsträd?

Körsbär kan vara lite svårare att ympa än till exempel äpplen och päron. Många väljer därför istället att föröka körsbär med hjälp av okulering.

Kan man ympa körsbär på äpple?

Du kan ympa i princip alla fruktträd som äpplen, päron, plommon och körsbär.

Hur ympar man fruktträd?

Så här ympar du äppelträd

  1. Välj ut en grundstam med en diameter som matchar ympkvisten.
  2. Kapa grundstammen cirka 4–5 cm ovanför en utvald knopp.
  3. Placera knivbladet på motsatt sida av den utvalda knoppen.
  4. Snedskär mot toppen av grundstammen.
  5. Snittets yttersta ände (fläbben) utgörs endast av kambium och bark.

När ska man ta ympkvistar?

Under slutet av mars och början av april är träden i vila samtidigt som frostnätterna är förbi, nu är tiden perfekt för att ta ympris. Välj ett friskt träd av sorten du vill ha och rikta in dig på fjolårets skott med välutvecklade knoppar. De ettåriga skotten hittar du längst ut på grenarna.

Hur förvara man ympkvistar?

Lika viktigt som att märka upp kvistarna är det att förvara dem på rätt sätt tills det är dags att ympa. Grundprincipen är att ympkvistarna varken får torka ut eller bli blöta (då ruttnar de). Den optimala förvaringstemperaturen är 0-4 grader, då vaknar inte kvistarna i förtid.

Vad kan man ympa äpple på?

Välj ut lämpliga, något grövre grenar på trädet där ympningen ska ske. Har de kapats tidigare kapar du ytterligare en liten bit så att du får en färsk snittyta. Annars kapar du grenen rakt av nu istället. Nu till själva ympningen, du behöver en vass kniv, ympvax eller Lac Balsam, snöre eller eltejp.

Vilka träd kan man ympa på?

Ett normaltstort träd kan bära 15-20 sorter om du blir flink med att ympa….Det kan antingen göras direkt när man skurit riset eller kan riset lagras svalt och ympas in senare.

  • Se till att ympkvisten och moderplantan (underlaget) har ungefär lika tjocka kvistar.
  • Skär till likadana snitt på kvistarna.

Vad heter kvisten på äpplet?

Ympning innebär att man sätter fast en liten kvist med bladknoppar på en grundstam eller på ett annat äppleträd. Kvistarna som skall ympas måste vara av senaste sommarens tillväxt eftersom det endast är bladknoppar som kan växa ut till en ny gren eller nytt träd.

Kan man ympa äpple på Rönn?

Bosse berättade också att eftersom äpple är släkt med rönn så går det att ympa in äpple på rönnbärsträd. Det var roligt att ympa så bli inte förvånade om ni kommer till Östäng i framtiden och hittar äpplen och rönnbär på samma träd.

Share this post