Ny

Ar jag tornedaling?

Är jag tornedaling?

Så till de inledande frågorna. Ett intressant svar var en av Erling Wandes definitioner: att en tornedaling är en person som bor eller härstammar från områden kring Torne älv och är finsktalande och som kulturellt räknar sig som tornedaling.

Hur har tornedalingar idag?

Idag bor det uppskattningsvis 50 000 tornedalingar i Sverige och de flesta bor i Norrbotten. Det finns sex kommuner som fungerar som förvaltningsområde för meänkieli; Gällivare, Haparanda, Kalix, Kiruna, Pajala och Övertorneå.

Hur har tornedalingar behandlats i Sverige?

Även tornedalingar och andra meänkielitalande (det vill säga lantalaiset och kväner) utsattes för rasbiologisk forskning eftersom de ansågs tillhöra en lägre stående ras. På 1880-talet inleddes en försvenskningsprocess, som innebar att barnen inte längre fick tala sitt modersmål i skolan utan enbart svenska.

Hur är tornedalingar?

Alla kallar sig inte tornedalingar, de som bor i Kiruna och Gällivare är mer benägna att se sig som Malmfältsbor och andra känner sig mer hemma med termer som lantalaiset eller kväner. Begreppet tornedaling används för ett beteckna både en regional och en kulturell identitet. Även utflyttade kallar sig tornedalingar.

Vilka traditioner har tornedalingar?

Det finns en tornedalsk matkultur, byggnadsstil och tornedalska traditioner däribland seden att bada bastu. Den læstadianska väckelserörelsen som växte fram på 1800-talet och som utöver finska har meänkieli som predikospråk har också påverkat den tornedalska kulturen.

Vilka orter ingår i Tornedalen?

Tornedalen omfattar följande kommuner i respektive land: I Sverige: Haparanda kommun. Övertorneå kommun….I Finland:

  • Torneå
  • Övertorneå
  • Pello.
  • Kolari.
  • Muonio.
  • Enontekis.

Vad är speciellt med tornedalingar?

Tornedalingarna har en egen matkultur, hantverk och byggnadsstil. Också den laestadianska väckelserörelsen som växte fram på 1800-talet har haft och har än idag stor betydelse i Tornedalen.

Hur många tornedalingar finns det i Sverige 2021?

Enligt Tornedalingarnas Riksförbund finns det cirka 75 000 talare av meänkieli i Sverige.

Hur kom språket meänkieli till Sverige?

I slutet av 1800-talet, under nationalismens tidsålder i Europa, ville regeringen etablera ett starkt svenskt och gemensamt språk i Sverige. Det innebar att man ville försvenska alla de folkgrupper som bodde i Sverige men som hade ett annat språk som modersmål, till exempel samiska, meänkieli och finska.

Hur har barn med ett minoritetsspråk behandlats i skolan förr i tiden?

Men förr i tiden behandlade svenska staten de nationella minoriteterna på ett hemskt vis. De har till exempel tvingats flytta, inte fått tala sitt språk eller i värsta fall tvingats att lämna ifrån sig sina barn. Än i dag fortsätter orättvisorna för många nationella minoriteter.

Vad arbetar tornedalingar med?

Samarbetsprojekt med de andra nationella minoriteterna. Skrivarkurser i meänkieli, danslektioner i finsk tango, kryssningar till Åland … Utflykter och studiebesök, after work en gång i månaden. Medverkan i olika kulturprogram, bland annat 5 Folk Festival i Kungsträdgården.

Vad betyder Meänkielis flagga?

Om Meänflaku: Flaggan är gul, vit och blå, dess namn oavsett språk är Meänflaku. Färgerna symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna. Meänflaku antogs som symbol för tornedalingarna 2013. Upphovsman är Herbert Wirlöf och flaggan hissades för första gången 2006.

Share this post