Allmänning

Nar ska man borja odla kryddor?

När ska man börja odla kryddor?

I februari – mars är det dags att börja med de allra första sådderna! En del av de bästa köksväxterna måste förodlas inomhus för att ge skörd under sommaren. Ett alternativ är att köpa färdiga plantor senare i vår, men då missar man den så spännande förodlingen.

När används basilika?

Den som älskar det italienska köket måste ha basilika hemma. Använd bladen i rätter med tomat, på pasta, fisk, gröna sallader och finhackad i couscous och andra kornsallader. Självklar är numera också den klassiska peston där du blandar basilika med olivolja, pinjekärnor, havssalt, parmesanost och vitlök.

Hur odlar man frö?

En liten trädgårdsskola i att så frön.

  1. Ta fram en sålåda eller odlingskrukor.
  2. Fyll botten av sålådan/krukan med 2-4 cm såjord, ju större frö desto mera jord.
  3. Tryck till jorden lätt, t ex med undersidan av en kruka eller locket till sålådan.
  4. Så 2-4 frön i varje kruka eller lägg ut fröna jämnt över ytan (bredsådd).

Hur smakar basilika?

Basilika med extra krydda Basilikabladens karakteristiska arom är fyllig, pepprig och lite söt. Olika sorter har mer eller mindre av detta i smaken men den finns hos alla som en bas. Några sorter bjuder på en extra krydda till de karakteristiska smakerna.

När ska man sätta frö?

Februari – mars är en vanlig period för de flesta växter som ska förodlas, och vissa ännu tidigare (t ex olika chilisorter). Det brukar stå på påsen när det är lämpligt att börja. Då plantorna ska sättas ut måste risken för frost på nätterna vara över.

Vad kan jag göra med basilika?

Basilikan är en fantastisk krydda som kan användas färsk i såväl sallad, såser som direkt på mackan. Basilikan är givetvis också en basingrediens i den klassiska peston. Odlar du din basilika själv i trädgården, på balkongen eller inne på fönsterbrädan får du plantor som smakar betydligt mer än de du köper i butik.

Share this post