Trendig

Vem kom pa solur?

Vem kom på solur?

Den första klockan uppfanns av egyptierna. Dom ställde en pinne i marken och märkte att skuggan som vart av solen ändrades efter en viss tid. Denna klocka heter soluret och den uppkom någon gång vid 3500 år före Kristus. Och för att veta vad klockan var på natten så gjorde dom diagram och stjärnklockor.

Vad består ett solur av?

Ett solur, eller solvisare som det också kallas, består av en skiva som markerar tiden och en skuggkastare som fungerar som en visare. Skuggan av metallstolpen hamnar på de olika klockslagen och rör på sig genom att solen rör på sig i himlen.

Hur man bygger ett solur?

Så här kan man bygga ett enkelt solur Skaffa en plan plywoodskiva eller liknande, cirka 30 cm i fyrkant. Borra ett hål i mitten och med detta hål som centrum ritar man upp 24 timstreck med 360:24=15 grader mellan varje.

Vart ska soluret peka?

Soluret skall installeras helt horisontellt samt så att tidvisaren pekar rakt åt norr.

Finns det några nackdelar med att mäta tid med solur?

Soltid är den tid som ett korrekt uppställt solur visar, men eftersom solens rörelse i ekliptikan inte är likformig blir soltiden något ojämn, jämfört med hur vi i samhället mäter tiden med nya moderna metoder som är mer noggranna än solens gång.

Vad är ett solur och hur fungerar det?

Den vanligaste sortens solur består av en horisontell platta. På plattan finns en vertikal stång som i vissa fall kan ha en genomborrad spets. Solen lyser på denna, vilket leder till att en skugga kastas bakom stången. Skuggan avbryts av en ljus punkt vilket bildas av hålet i stången.

Vad är soluret?

Solur är ett fantastiskt mätinstrument som används för att mäta tiden utifrån skuggan från solen. Genom att solen förförflyttar sig under dagen, mäter soluret skuggan från solen och kan därmed visa tiden.

Vad är det som begränsar användningen av soluret?

Hur fungerar ett solur?

Var placerar man ett solur?

Placera soluret på en solig plats i trädgården, med pilen åt norr.

Hur ska ett solur placeras?

För att läsa en solur ska du först placera soluret på en plan yta soligt. Vrid soluret så att den skugggjutande gnomon eller penna på soluret pekar norr om du befinner dig på norra halvklotet eller söder om du befinner dig på södra halvklotet. Titta sedan var skuggan som kastas av gnomon faller på soluret.

Hur läser man av ett solur?

I sin enklaste form består ett solur av en plan horisontell yta på vilken har placerats en vertikal stång, ibland med genomborrad spets. Belyst av solen, kastar den bakom sig en skugga, som dock avbryts av en ljus fläck, motsvarande hålet i stången.

Share this post