Allmänning

Vad finns det for heliga platser inom kristendomen?

Vad finns det för heliga platser inom kristendomen?

Den heliga byggnaden inom kristendomen kallas för kyrka och kan variera mycket till utseende. Vi besöker en domkyrka och en Equmeniakyrka som är en frikyrka. I filmen berättar olika företrädare för kristendom – präst, pastor, kristna ungdomar med flera om kyrkan och vad det heliga rummet betyder för dem.

Vilka heliga platser finns i Jerusalem?

Här finns Heliga gravens kyrka på den plats som utpekas som Jesus grav. Intill går Via dolorosa, Jesus lidandes väg. Tempelplatsen domineras av Klippmoskén som är en mycket helig moské inom islam. Enligt traditionen gjorde Muhammed sin himmelsfärd från en klippa som finns inne i moskén.

Vad innebär det att något är heligt?

Heliga platser finns runt om oss, i olika skepnader för olika kulturer och religioner. För en person kan en helig plats vara en kyrka, för den andre är det ett berg. De återfinns i olika for- mer för olika religioner och kulturer. Vissa platser vallfärdas människor till, som Kaba i Mecka.

Vilka geografiska platser anses vara som heliga eller ha andra viktiga betydelser i de tre olika religionerna?

De heliga platserna Klagomuren, som efter junikriget 1967 kallas Västra muren, är en helig plats för judar eftersom det anses vara en rest av det judiska templet. På Tempelplatsen finns Klippdomen och al-Aqsamoskén. Från klippan i Klippdomen hävdar muslimer att profeten Muhammed gjorde sin himmelsfärd.

Vilka riktningar har kristendomen?

De tre stora inriktningarna inom kristendomen Mattias, Julia och Kristoffer pratar om de tre stora kristna inriktningarna – katolska, ortodoxa och protestantiska kyrkan.

Vilka heliga platser finns inom islam?

Kaba är islams heligaste helgedom. Mekka (eller Mecka) är en stad i Saudiarabien som är känd som profeten Muhammeds födelsestad och den heligaste platsen inom islam. Muslimer ber därför alltid vända mot Mekka oavsett var de befinner sig. Riktningen mot Mekka är lätt att hitta i en moské.

Vilka religioner finns i Israel?

Israel är en judisk stat och minst tre fjärdedelar av invånarna är judar. Omkring en femtedel är araber, huvudsakligen ättlingar till de palestinier som stannade kvar när Israel utropades 1948. De dominerande språken är hebreiska och arabiska.

Är helig korsord?

Synonymer till helig

  • gudomlig, syndfri, helgad, vigd; gudfruktig, from, troende, helgonlik; okränkbar, oantastlig, oförgriplig, högtidlig, sakrosankt, sakral, tabu; mycket dyrbar. motsatsord. ohelig, hädisk, världslig, skändad.
  • Användarnas bidrag. sankt, salig.

Finns helig?

Helighet utmärker dem som kallats att tjäna Gud, som uppfylls av helig ande genom att Kristus offrade sig själv för människan och genom apostlarnas omsorg. Helighet betecknar ett slag av livsföring, men är dock inte en rent moralisk egenskap; människan kan inte bli helige uteslutande genom att vara moralisk.

Share this post