Frågor

Hur raknar man brak med olika namnare?

Hur räknar man bråk med olika nämnare?

Bråktal med olika nämnare Om vi vill addera eller subtrahera två bråktal som har olika nämnare, då måste vi först skriva om minst ett av bråktalen, så att de båda bråktalen får samma nämnare. Det kan vi göra med hjälp av förkortning eller förlängning.

Vilket bråk är störst olika nämnare?

Minst nämnare gör att bråktalet är störst. Är nämnaren liten betyder det att bråkdelarna är större. * Jämför nämnare och täljare i samma bråktal och se om bråktalen är mer eller mindre än en halv. Täljaren måste vara mindre än hälften av nämnaren.

Hur Plussar man bråk som inte har samma nämnare?

När du skall addera eller subtrahera bråk så behöver bråken först ha samma nämnare. Sedan adderas eller subtraheras täljarna med varandra.

Hur multiplicerar man bråk med olika nämnare?

När man har två bråktal som man ska multiplicera, då multiplicerar man de båda talens täljare för sig och nämnare för sig. För att hålla reda på uträkningen är det bra att skriva upp det hela på ett gemensamt bråkstreck.

Hur ser man vilket bråk som är störst?

När du ska jämföra bråk så skall du avgöra vilket av ett antal bråktal som är störst eller minst. Det gör du genom att du antingen skriver bråktalen på samma nämnare eller räknar ut dem i decimalform. I bilden ovan ser du att $\frac{3}{5}$ är större än $\frac{4}{7}$ då det röda området är större i den rektangeln.

Hur vet man om ett Bråks värde är större än 1?

Är ett bråk större än ett annat? är större eftersom en hel delad i tre lika stora delar är större än en hel delad i fyra lika stora delar. Det finns flera ”tumregler”. Om vi inte kan använda någon sådan måste vi först se till att de två bråken har samma nämnare.

Vilka av följande bråk har samma värde?

Bråktal som har gemensamma nämnare, det vill säga att talen i nämnarna har samma värde, går att addera direkt eftersom bråktalen då är jämförbara. Vad vi gör i detta fall är att vi adderar täljarna i de bråktal vi vill addera och behåller deras gemensamma nämnare oförändrad.

Share this post